tisdag 28 december 2021

Två recepttips inför nyår?


Har ni bestämt er vad ni ska äta på nyår? Behöver ni tips på förrätt? Då kommer här två recept som jag testat under julen. 






Receptet är beräknat till 12 bufféportioner, men man kan ju halvera det och använda andra halvan till efterrätt. Men då får du googla fram nåt bra recept på det, för det har jag inget så här på rak arm. 


265 g kyld smördeg
2 päron
100 g ädelost
1 dl valnötter
rosmarin
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar



Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Skär smördegen i tre avlånga bitar.

3.

Skiva päronen tunt med mandolin och fördela dem omlott över smördegsplattorna.

4.

Toppa med smulad ost, grovhackade valnötter och rosmarin

5.

Ringla över honung

6.

Grädda i 15-20 minuter.

7.

Krydda med salt och peppar och servera varm. 








Det här receptet är beräknat till ca 10 bufféportioner. Men det smakar lika bra att äta uppvärmt dagen efter om det skulle bli rester.


4 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 pkt saffran
150 g färskost
1 dl hackad dill
peppar
1/ 2 rödlök
1 1/2 dl riven parmesan

Till garnering:
Färsk grönkål
175 g kallrökt lax



Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 200 grader.

2.

Pajdeg: Blanda smör och mjöl till en smulig deg, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. 

3.

Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ i kylskåpet ca 30 min. Förgrädda sen pajskalet i 10 min.

4.

Fyllning: Vispa samman ägg, mjölk, saffran, färskost, hackad dill och svartpeppar. Skala och skiva löken tunt och lägg i pajskalet. Strö över ost.

5.

Grädda strax under mitten i ugnen, ca 30 min. Garnera med laxsnurror och färsk grönkål.






Inga kommentarer: