söndag 12 november 2023

Fars dag



"Fars dag. En högtid då barn firar sina fäder. En infaller olika datum i olika länder. I Estland, Finland, Island, Norge och Sverige firas det den andra söndagen i november. I flera länder firar barnen dagen även till minna av förfäder. 

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B Johnson instiftade den tjedje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Idén vann dock inte lika stor spridning som Mors dag, och därför tillsattes 1949 på initiativ av det nordiska handelssamfundet en kommitté som fick i uppgift att sprida kännedom om dagen. Tidpunkten för Fars dag senarelades till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera i den nordiska länderna (utom Danmark) och i Estland på andra söndagen i november. Det var dock först på 1970-talet, när man alltmer började betona faderns roll i familjen, som dagen fick en större popularitet."

Klippt från wikipedia.





Hehe! Jag gör det så gärna. En dag som denna. 💚










1 kommentar:

Casimba sa...

Your post was fantastic! Your perspective is enlightening. I encourage you to continue writing.