fredag 17 november 2023

Citron och lime

 



Ingen dum kombo alls. Framför allt inte om man äter dem så här:

Pajskal:

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula eller 2-3 msk vatten

Fyllning:

1 st lime
1 st citron
3 st ägg
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde

Garnering:

Lime
Florsocker

Servering:

3 dl vispgrädde


Gör så här:

1.

Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt. 

2.

Arbeta ihop till en grynig massa. Arbeta gärna med elvisp så går det snabbt.

3.

Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen (ca 45-60 sek). Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.

4.

Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.

5.

Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter. Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200 grader. 

6.

Tvätta skalet på citron och lime och torka av så det är torrt. Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

7.

Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand. 

8.

Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

9.

Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt riven citron- och limeskal och saft. Vispa ihop till en jämn smet. 

10.

Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 30 minuter.

11.

Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakduk över. 

12.

Sikta över florsocker och garnera gärna med tunt skivade limeskivor.

13.

Servera med vispad grädde och NJUT!


Receptkälla.




Inga kommentarer: