torsdag 3 augusti 2023

Kosta Glashus





Om du besöker glasbruken i Småland i sommar får du inte missa radhuslängan ritad av Bruno Mathsson i Kosta. Lätt att missa kanske, och i en stil som kanske inte tilltalar alla. Byggt 1956 och klassat som byggnadsminne sen 2007. Förra veckan när vi var i Småland, råkade vi tajma att det var guidad visning av ett av radhusen. Låt oss titta. 




Men först några rader om Bruno Mathsson. Bruno Mathsson föddes 1907 i Värnamo och är en av Sveriges mest internationellt kända möbelformgivare. HÄR är en intressant artikel om honom. Kanske han känns igen genom namnen Pernilla, Eva eller Jetson? Namnen på några av hans mest kända fåtöljer. Eller superelipsbordet. Nåja, numera är han för mig även känd som arkitekt av radhuslängan i Kosta. Den som byggdes 1956 och var avsedd för arbetare vid Kosta glasbruk, men som under några år (årtionden) stått obebodd och sliten, det sistnämnda inte minst efter att en tysk kvinna ägt längan under åttiotalet då hon hade vilda fester, som den sista slutade med att hon och hennes sällskap totalförstörde den och inredningen. Detta och andra spännande historier fick vi höra av guiden medan vi besökte rum för rum i den numera möblerade visningslägenheten. 







Soffan, inspirerad av ett bilsäte. Just nu har jag glömt vilken. Men superbekväm var den. 






En av hans kända fåtöljer. Sextiotalet personifierad, eller?






Fåtöljen är inte riktigt i min smak, men de här stolarna gillar jag. Och golvet! 






Mosaik med golvvärme. Golvvärme var extremt "före sin tid" när det installerades. Tyvärr är den här mosaiken inte original, det var nog den vilda tyska kvinnan som orsakade att den behövde ersättas i samma stil.






Gillar hur skåpsluckorna följer taklinjen.






Ett av de två sovrummen. Missade visst att ta foto på det andra större sovrummet. Och missade även att ta bild på tapeterna som jag gillade skarpt, vi som inte har en enda tapet i vårt eget hus.







Superimponerad av att man byggde in så här många garderober på femtiotalet. Men så var huset också extremt moderna för sin tid. "Inspirerat av Amerika". 






Spännande bokhylla. Som gjord för några få designade prydnadsföremål och inte för att fyllas med böcker. Enligt mig, vet inte hur Mathsson tänkte när han designade den. 






Ett annat matbord och lite mer spejsade stolar. 






Åhhh älskar badrummet! Mosaiken, färgsättningen och planlösningen. 







Har du vägarna förbi, rekommenderar jag ett besök.



Inga kommentarer: