tisdag 28 juni 2022

Midsommar i den danska huvudstaden

 I helgen sammanföll både midsommar och min födelsedag. Fast dagarna efter varandra.

Midsommarafton som i år inföll exakt sex månader sen julafton och exakt sex månader till nästa julafton. Fast vem vill tänka på det när det just nu är sommar och runt 30 grader varmt! 

Låt oss titta på lite bilder från vår midsommarafton, som vi firade i den danska huvudstaden. Ni vet väl att det är en helt vanlig vardag i Danmark och inte en röd dag som hos oss. 



Hittade den här mysiga innegården där vi intog frokost. Frokost på danska, som ju betyder lunch. Frukost heter morgenmad. Den åt vi hemma. 





Fransk cider, galette och efterrättsgalette. Smarr. Och galet mättande. 






Fast vätskepaus måste man ta. 






Syns bara om man tittar riktigt noga på den här bilden, men hela stan var full av studentflak och glada studenter. Mysigt, det verkade som att de körde runt och gjorde korta stopp hemma hos respektive student. Vet inte om det stämmer, men det såg så ut. Mysigt. 


Eftersom det var en helt vanlig fredag i Köpenhamn var alla butiker öppna som vanligt. Men det hoppade vi över. Nästan. Kunde så klart inte låta bli att göra stopp på två vintagefavoriter, Episode på Larsbjörnstraede 8 och Wasteland på Studiostraede. Kan tänkas att vi gick därifrån med en skjorta till maken och en kjol till mig. 


Sen fortsatte vi gå. Och gå och gå. Herrejisses vad vi gick. 











Och herrejisses vilket väder! Titta noga på bilderna så ser ni alla soldyrkare som samlats vid vattnet. Om ni är nyfikna på vart det ligger, så googla på Ofelia Plads. 






Men vi fortsatte vår promenad. 






Vi letade efter en känd staty. Inte den här!








Det var den här vi letade efter! Lille havefrue. Vi var inte ensamma att vilja titta på henne, så ni kan föreställa er så svårt det var att ta de här bilderna. Det var galet mycket folk! Och alla ville ta selfies med henne. 


Vi promenerade vidare. 





Och passerade fler statyer. Den här föreställandes kung Fredrik IX, som var kung mellan 1947 och 1972. Innan ni blir imponerade över min kunskap om det danska kungahuset kan jag lugna er med att nej, det hade jag absolut inte koll på. Men det stod ju på plaketten bakom honom.






Så himla fint område. Det danska slottet Amalienborg ligger mittemellan Ofelia Plads och den lille havefrue. 








I närheten låg även den här mäktiga statyn/fontänen. Gefionfontänen. Ja, jag googlade så klart! 






En klassisk Köpenhamnsbild, eller hur? Nyhavn. Vi valde att inte stanna till där, det hade galet många andra människor redan gjort, jisses, så mycket folk! 






Vi hade siktet inställt mot Christianshavn. 






Kunde förresten inte låta bli att ta den här bilden. Hrm... Only in Denmark, eller?






Broens Gadekökken, som ligger vid Inderhavsbroen mellan Christianshavn och Nyhavn, finns det en massa gatumatsserveringar. Vi fastnade för fish and chips. 

Sen promenerade vi lite till, men det tog jag inga bilder av. 
Rekommenderar varmt er att följa turen. Eller göra en egen tur, dvs ta er bortom Ströget och Tivoli, när ni besöker Köpenhamn. 






Dannebrogen i topp!




Inga kommentarer: