lördag 2 mars 2024

Selfie - Namn

Himmel vad denna veckan rusat förbi. En hel del trevligheter och däremellan lite trist vardag. Men nu är det lördag och jag ligger back med selfieutmaningen från i måndags. Men vi kör den nu. Veckans tema Namn.


(bildkälla pinterest.com)


Är du bekväm med namnet dina föräldrar gav dig?

Ja. Svarar jag tveksamt. Eftersom mitt namn har en engelsk stavning och inte den traditionella svenska så tyckte jag under många år att det var lite jobbigt. För alla stavade ju mitt namn fel! Jag hade några år i yngre tonåren då jag stavade det svenskt, men nu när jag hittar gamla skolböcker så ser det bara konstigt ut. Jag har nog vuxit in i mitt namn. Jag har tre förnamn (precis som våra barn) och ett av dem kommer från min mormor och det tycker jag om. Men det tredje namnet gillar jag inte alls. Det rimmar på mitt första och det gillar jag inte. 

Om du har barn, vad avgjorde valet av deras namn?

Att de skulle passa ihop med efternamnet, att de skulle vara enkla för dem som barn att lära sig skriva (visade sig inte vara helt lätt... men det blev ganska gulligt ett tag med ett bakåtvänt J mitt i dotterns namn), att de skulle funka att uttala på engelska och att de skulle ha släktanslutning på både min och makens sida. Eftersom de fick tre namn var, så var det viktigt att det var en vacker "klang" att uttala alla tre namnen i en följd. Vilket man så klart inte gör särskilt ofta. Men ändå. Kanske för att jag inte gillar att två av mina namn rimmar... Ni märker att jag tar namn allvarligt? 

Tycker vi lyckades bra. De verkar nöjda med sina namn. Fast det är inte alla namnen som har namnsdagar och det har de tyckt var lite trist när de var yngre. Lite kul att sonens alla tre namn har namnsdagar under januari-februari. Som om vi suttit med en namnsdagskalender och valt ut tre namn och känt oss färdiga halvvägs in i andra månaden. 

Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?

Jag har några namn som jag har svårt för, men det är för att de är förknippade med någon som inte gjort jättetrevligt intryck på mig. 

När folk gifter sig - tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?

Det är helt upp till parets tycke och smak, tycker jag. När vi gifte oss för 24,5 år sen var det självklart för mig, som den traditionalist jag är, att jag skulle välja makens namn. Det var nog mer tradition än att jag tyckte att hans namn var "finare". 

Jag skulle tyckt det var meckigt med att ha ett långt efternamn om vi skulle satt ihop bägge.

Bästa hundnamnet?

Morris! När, inte om, vi skaffar hund, ska den heta Morris. Finaste hundnamnet. Efter en barnbok jag älskade läsa för barnen. 

Ska ägodelar "döpas" och i så fall varför?

Jamen självklart! Bilar måste man ju döpa! Eller vi gör det. Antingen kopplat till registreringsskylten eller efter utseendet. En vit lite kantig bil måste ju bara heta Stormy! Till exempel. Min Mini Cooper heter Cooper. Fast maken envisas kalla den Mini.

Om jag haft en robotdammsugare hade jag absolut döpt den. Robert eller Robban. En robotgräsklippare skulle nog heta Shawn. Eller Lambi.

Varför? Tja, varför inte? 


Bjuder på lite bonusfakta på temat namn. Mitt bloggnamn är en lek med initialerna i mitt namn. S.M.I.L är första bokstäverna i mina tre förnamn och mitt efternamn. E:et på slutet för stå för Exclusive. 😊


2 kommentarer:

Nilla Tankebubblor sa...

Vilket bra inlägg! :-)
Morris till en hund och fåret Shawn till gräsklipparen är perfekt!
Trevlig helg.

Klimakteriehäxan sa...

Jättekul att ta del av dina namn-tankar! Och de tre citaten i topp är ju hur bra som helst!