söndag 24 mars 2024

Firat för-påsk och födelsedagar och testat två nya recept




I helgen firade vi lite påsk. Och två födelsedagar. Testade två nya recept. Laxbakelser och citronpaj. Två recept jag definitivt kommer använda igen.





9 skivor formfranska 
300 g kallrökt lax
1 rödlök
1 dl majonäs
2 dl lättcremefraiche
flingsalt, peppar


Topping:
3 dl lättcremefraiche
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök


Garnering:
tomat, gurka, dill, rädisor... 


Gör så här:


1.

Finhacka lax och rödlök.

2.

Blanda lax med majonäs, cremefraiche, dill och rödlök. Smaka av med salt och peppar.

3.

Skär bort kanterna från brödet och  dela varje skiva i fyra delar. Till en bakelse gick det åt 3 delar. Lägg fyllning på två av skivorna till varje bakelse, toppa med den tredje brödskivan. 

4.

Topping: Blanda cremefraiche med finhackad dill och gräslök. Bred krämen jämnt runt alla bakelser och på toppen.

5.

Garnera med t ex en bit lax, gurkskiva, rädisskiva, dillvippa.


Originalreceptet var större bakelser (30 skivor bröd, en rundel per brödskiva) och de garnerades med stekt sparris. Jag gjorde mindre bakelser och serverade stekt sparris som tillbehör till bakelserna.




Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 d strösocker
1/2 krm flingsalt

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 citroner, saft och rivet skal


Gör så här:

1.

Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och salt till en deg. Låt den vila i kylen i ca 10 min.


2.

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.


3.

Förgrädda pajskalet i ugnen i 15 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 180 grader.


4.

Fyllning: Vispa ihop ägg och stösocker för hand i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllningen och rör om ordentligt.


5.

Häll smeten i pajskalet och grädda pajen mitt i ugnen i ytterligare ca 30 min. Låt den kallna i formen. 


6.

Låt pajen stå i kylen och stelna i minst 1 timme före servering. Servera gärna med lättvispad grädde. 


(receptkälla)


1 kommentar:

Nilla Tankebubblor sa...

Ååå så mycket fint och gott!