torsdag 11 augusti 2022

Försenat vykort från Bremen

 




Hög tid att backa bandet lite och titta på lite bilder från när vi satte oss i bilen för nån vecka sen och körde söderöver. 

Nån som känner igen bron på bilden? Men självklart är det Öresundsbron! Vi körde över bron, genom Danmark, tog färjan över Rödby/Puttgarden och fortsatte köra några timmar. Tills vi hamnade i Bremen. Av alla ställen. Låter som vi spontanlandade där, men det var noga planerat. Vi satt hemma med kartan och letade efter nåt trevligt ställe inte allt för långt bort. För några dagars semester, hela familjen. Det tar ca 3 timmar att köra från färjeläget i Puttgarden till Bremen.

Bremen var en pärla, visade det sig. Har förstått nu i efterhand att det är ett omtyckt tyskt julmarknadsställe att åka till, vintertid. Det kan jag föreställa mig. Och det skulle jag gärna göra. 

Men nu var det högsommar när vi var där. 






En annan bro vi passerade på vägen ner. Minns inte vilken. Men jag kunde så klart inte låta bli att ta en bild.






Vi hittade ett centralt hotell med gångavstånd till allt intressant. Så skönt att bara parkera bilen och låta den stå tills vi skulle köra hemåt igen. Hotellet hittar du HÄR. Rekommenderas. 






Berätta att du är i Tyskland utan att berätta det. Typ. 

Bier, schnitzel och pretzel. Jamenvisst!






Om vi läser på Wikipedia så lär vi oss att Bremen är en stad i norra Tyskland med över 550.000 invånare, belägen i förbundslandet Bremen. Staden är mer än 1.200 år gammal och är en av de främsta hansastäderna i historien. Den är belägen nära floden Wesers utlopp, ca 12 mil sydväst om Hamburg. 


Statyn ovan heter Stadsmusikanterna i Bremen och kommer från en saga av bröderna Grimm. Sagan handlar om fyra djur - en åsna, en hund, en katt och en tupp . som rymmer från sina gårdar för att bli stadsmusikanter i Bremen. På vägen dit hittar de ett gömställe för rövare. De skrämmer bort rövarna genom att bilda en pyramid. När djuren bosatt sig i huset vill de inte längre bli stadsmusikanter. 






Statyn finns i lite olika varianter runt om i centrum. 

Förresten så är det en stad med väldigt många statyer. 






Ett urval av de vi sprang på.






Den här var käckast. 



Men vad gjorde vi då när vi var i Bremen? Mer än äta och dricka tyskt och spana in statyer? Det får komma i ett separat vykort. Alldeles för varmt för att utnyttja icke jobbtid till att sitta framför datorn. Jisses så varmt det är... Härligt. Men varmt. 



Inga kommentarer: