lördag 21 oktober 2023

Förra lördagen

 




När vi tog tåget till den danska huvudstaden.






Vi började med en enkel liten frukost. Alltså lunch. Foccacia och kaffe. Lite udda kanske. Kollar man nog på bilden skulle man nästan kunna tro att det var så udda att damerna utanför skyltfönstret skyndade sig att plocka upp sina mobiltelefoner för att föreviga det. Eller nåt. Ingen aning vad de gjorde, men de stod länge där och fipplade med sina mobiler.






Själv vände jag mig och fokuserade på den här utsikten. 






Lite kaffekunskap. 






Vi närmar oss halloweentider. Fast jag var mer nyfiken på frestelserna där bakom pyntet.






Vi delade en rabarberkaka. Smarrigt. Men det hade gärna fått vara mer rabarber... Kan man få för mycket rabarber? Svar nej!






Smidigt att man fick kaffet serverat i gåvänlig mugg trots att vi fikade inomhus. Vi var otåliga att komma ut i det småkyliga solskenet så jag bad om ett lock till min mugg och tog kaffet med mig ut. 






Ifall nån undrade var vi var. De där cykelhoodisarna var ganska trevliga, men det blev inget köp.







Det blev det inte hellre av de här piffiga jeansväskorna jag hittade i en secondhandbutik.






Köpenhamn är en bra secondhandbutiksstad.






Älskar skyltningen utanför alla småbutiker i Köpenhamn,






Den här skylten! Hur fin! Skulle kunna ha den som en tavla!






Gick förbi den här skyltningen och fick dra i makens rock så han stannade till och inte missade det. Men vi höll tydligen hårt i plånboken för inte heller här blev det nåt köp. Förresten, googla gärna på växelkursen danska kronor. Galet! Minns när jag var liten och vi åkte till Köpenhamn och en dansk krona var värd 85 öre. 






Tog den här bilden för jag älskade färgerna men jag ser nu på bilden att det inte riktigt gick att fånga. 






Apropå fånga. 
Käckt dörrhandtag. Gissar att jag inte var den första som tagit upp mobilen och fotat det här handtaget. 






Den här var söt, därför hamnade den också i kamerans fokus. Härlig röd färg. 






Sånt här kan man också fotografera.






En del av en staty mitt emot kyrkan Vår frue kirke. Härliga färger igen.






Alldeles intill statyn och kyrkan ligger en heminrednings/piffaffär som heter Notre Dame. Vår frue... Notre Dame. Ja ni fattar. Rekommenderar butiken om ni besöker Köpenhamn.






Galet söt dörrstopp i form av en hund.






Mer på djurtemat.






I en annan affär var det full jul. Dansk sådan. En massa julpynt med danska flaggan. Den har ju bra juliga färger






Tog jag den här bilden och skickade hem till kidsen som inte var med. Vi har ett internt familjeskämt om apor och zebror. Förresten måste jag tipsa om den butiken. Gillar man Tintin, som maken gör, är det himmelriket. Eller om man gillar serier rent allmänt. Finns hur mycket kul som helst där inne, på Tintintemat och lite andra serier. Tröjor, posters, block, allt möjligt. Tog inga bilder men här plockade jag faktiskt fram plånboken och en Tintinkortlek och en jättesöt liten rosa linjal med Milou fick följa med hem.






Endast i Köpenhamn man hittar nåt sånt här eller?






Utanför en butik som heter Laedersmeden en lyktstolpe klädd med cowboyboots.






Man måste lyfta blicken när man går genom Jorcks passage. 






Lite Pariskänsla här tycker jag. 






Så blev vi lidt sultne (hungriga) och begav oss till favoritcaféet med det lite kontroversiella namnet... Vi brukar äta brunchtallrik där, men den här gången var vi äventyrliga och ville testa nåt annat på menyn.






Maken fastnade för hamburgertallrik, men när han såg min beställning ångrade han sig lite. Jag beställde ett Stjerneskud. Friterad rödspätta på rostat mörkt lantbröd, toppat med lax, räkor och majonnäs och sparris vid sidan om. SÅÅÅ gott. 






Och sååå mysig miljö. Som att sitta i ett gammaldags murrigt mysigt bibliotek, helt omgiven av fulla bokhyllor. Och massa folk, så därför ville jag inte fotografera miljön. Man har svårt att slita sig och när vi plockade upp kortleken (inte den nya, utan en gammal vi hade med oss hemifrån) gjorde bordsgrannarna likadant! 


Längtar redan tillbaka. 



2 kommentarer:

Matilda sa...

Mysig dag!
Köpenhamn är en så fin stad med så mycket att upptäcka. Som ung gick jag ju typ bara på Strøget och Tivoli, men jag har insett att det är så mycket mer att upptäcka. Vi spenderade nästan 6 veckor där förra året och hade det så bra. Förutom växelkursen då, den var ju galen... Apropå gin så kan jag rekommendera Two Socks som finns på minst ställen i Kph och har en tjock meny med olika slags G&T. Lite dyrt, men kunnig personal.

Susan sa...

Tack för gintipset, Matilda! Jag har oxå barndomsminnen från att vi höll oss på Ströget. Ströget, Tivoli och Magasin du Nord. :-)