torsdag 12 januari 2023

Dokumentärer på kungligt tema

 

Lika mycket som jag tycker om att sträckse serier (helst krim), så älskar jag välgjorda dokumentärer. På senaste tiden har jag råkat fastna för en hel drös dokumentärer på samma tema. Kungligt sådant. Jag rekommenderar dem alla. Jag ser det som historielektioner. 




Prinsessan Diana. Finns på svtplay.


Prinsessan Dianas liv hängdes ut i tabloiderna under nästan tjugo års tid. Hon fick finna sig i att varje detalj av förhållandet med den dåvarande prins Charles filmades, fotograferades och diskuterades. Allt från det överdådiga bröllopet och födseln av deras två söner, den bittra skilsmässan och till slut hennes tragiska och för tidiga död i Paris. 
Källa: Svtplay




Prins Harry: Intervjun. Finns på TV4play.


Den brittiske journalisten Tom Bradby möter prins Harry för en öppenhjärtlig och exklusiv intervju om livet och framtiden. 

Källa TV4play




Sveriges sista kungar. Finns på svtplay.


Gustav V, Gustav VI och Carl XVI - tre monarker som verkat under en tid då Sverige förändrats i grunden. Från kungamakt till demokrati och parlamentarism. Idag förvandlat till ett kungahus helt uan mark, ett "sagoslott". Carl XVI Gustaf rekordlånga femtio år som monark kommer att följas av en regerande drottning, Victoria. Så frågan är om vi har sett Sveriges sista kungar. 

Källa svtplay



Sessan. Finns på svtplay.


Prinsessan Birgitta är Hagasessan som med tiden blev partyprinsessan i vimlet. Hon är storasyster till kungen och uppvuxen på Haga slott med sina tre systrar och lillprinsen. Beundrad av hela svenska folket, men som 24-åring lämnar hon landet. Nu blickar prinsessan Birgitta tillbaka på sitt liv med hjälp av ett unikt arkivmaterial som hon aldrig tidigare sett. I öppna samtal med filmaren Jens Lind berättar hon om barndomen, pappans tragiska död, drömmen om att vinna OS_guld, äktenskapet som gjorde henne till dubbelprinsessa, skandalrubrikerna, monarkins framtid och sin beundran för sin brors arbete på den svenska tronen. 

Källa: svtplay




Nazistkungen. Finns på svtplay.


Edward VIII av Storbritanninen förrådde väst genom sitt stöd till nazistaregimen under andra världskriget. Nu visar nya bevis att det inte bara handlar om sympatier. Kungen samarbetade aktivt med Hitler-diktaturen. 

Källa svtplay



1 kommentar:

Nilla Tankebubblor sa...

Sverige tre sista kungar har jag sett. Inget förskönande där. Bra!