tisdag 17 december 2013

17 december

(eget kollage med bilder från pinterest.com)

Idag blir det lite tips på julgodis. Vill man att de ska räcka över juldagarna är det åtminstone i den här familjen alldeles för tidigt att laga dem...

Men här kommer i alla fall några favoritrecept.




Smörkola. 
Eller knäck. Fast det är mer kolakola än knäck. Goda är de i alla fall. 

ca 60 st

100 g smör
1 dl ljus sirap
1/2 vispgrädde
1 1/2 dl socker
1/2 dl hackad mandel - kan uteslutas

Blanda smör, grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning. Prova att smeten håller för kulprovet för knäck.




Dadeltapas
Det kanske inte kategoriseras som julgodis direkt. Men det är gott. Tillsammans med glögg. Och alla som normalt inte gillar dadlar blir alltid överförtjusta i dem när jag bjuder på dem. 

Baconlindade

Ta bort kärnan från dadeln och linda en halv skiva bacon runt. Lägg i en ugnsfast form och stek i ugn tills det fått fin färg, 180 grader. Stick en tandpetare i varje dadel och servera ljumma eller kalla.

Ädelostfyllda
Ta bort kärnan och lägg en bit ädelost och tryck ihop dadeln. Fäst med en tandpetare. Dessa ska inte in i ugnen!


Åsså kommer här ett recept som tydligen varit så försvinnande gott att det aldrig fastnat på bild. Märkligt. Men då måste jag ju bara göra såna snart, så jag kan fotografera dem! 

Mintkulor

35-40 st

100 g mandelmassa
1 dl florsocker
1/2 äggvita
2 droppar Ekströms Pepparmint
75 g blockchoklad

Arbeta samman mandelmassan, florsockret, äggvitan och pepparmintsarom till en smidig massa. Forma små kulor.

Smält blockchokladen i vattenbad.

Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem stelna på smörpapper.


(bild via pinterest.com)


Här hittar du fler av mina hemlagade godisfavoriter. 


Inga kommentarer: