måndag 12 september 2022

Lite tankar dagen efter dagen före

 

Så var det valdag igår. Med tanke på att tydligen var långa köer vid många vallokaler igår, så var jag glad att vi röstade i förväg. Anledningen till de långa köerna sas vara de nya reglerna som gjorde att man var tvungen att gå bakom en skärm för att plocka valsedlar och sen gå bakom en annan skärm för att stoppa dem i de tre valkuverten. 

Lustigt, jag har faktiskt reagerat över det gamla systemet vid tidigare val, då jag tyckt att det varit konstigt att alla kan se vilka valsedlar man tar, men sen skulle man gå bakom en skärm för att stoppa dem i kuvert för att bevara valhemligheten. Eh...  Inte jättehemligt om alla kan se vilka sedlar man tar. Såvida man inte plockade på sig alla för att förvilla ev. nyfikna i vallokalen. (Vilket kan ha hänt att jag gjort..)

Äntligen har man ändrat, men att gå bakom två skärmar skapade alltså extra tid. Och bidrog till köer. Nu vet jag inte om det var det lilla extra momentet att gå bakom två skärmar som gjorde att det tog tid, eller om det var förvirringen kring hur det var tänkt när man kom in i vallokalen. 

Men.



Alltså. 

Jag förstår inte varför man inte använde samma skärm till att välja valsedlar OCH stoppa dem i kuvert?? Alltså använda EN OCH SAMMA skärm. Hade inte det varit betydligt enklare?


Nåja, nu har vi röstat. Och det är fyra år till nästa gång. 

Jag undviker att kommentera det (preliminära) resultatet... 



Inga kommentarer: