måndag 20 oktober 2025

Närodlad saffran

Vi närmar oss saffranstider. Eller det är ett bra tag sen affärerna började saluföra lussekatter. Vad vet ni om saffran, förresten? Att det är gott i bakverk och i fisksoppa? Att den är dyr och kommer från pistiller i en blomma? 

Sen förra helgen vet jag det och lite mer och jag har dessutom sett en livs levande saffransodling. Några kilometer hemifrån dessutom! 



I lilla Staffanstorp, strax utanför Lund ligger nordeuropas största saffransodling på friland. Vem kunde väl tro det? HÄR kan man läsa mer om odlingen, som drivs som ett litet familjeföretag. 

Jag var där och fick höra dottern berätta bakgrunden och detaljerna kring hur man odlar och skördar. Efter att ha sett och hört det, kommer jag aldrig mer undgöra mig över att saffran är dyrt. Jag kommer heller aldrig mer frestas av att köpa den billigaste varianten. Den billigaste varianten som dessutom sannolikt inte ens är saffran. Det kanske är det stringiga "fodralet" på majskolvar (ser ni det framför er?) som färgats av gurkmeja. Det var definitivt inte den fejkvarianten som odlades där, på Saffranstorp. Alltså, namnet! Hur käckt! Om man odlar saffran i Staffanstorp, självklart ska gården heta Saffranstorp! Klockrent namn som kommer från att ett barnbarn råkat blanda ihop orden saffran och Staffanstorp, och i bilen på väg till morföräldrarnas gård frågat om de var "på väg till Saffranstorp". 





En näve saffransblommor. 


Eller Crocus Sativus. Saffran kommer alltså från en krokusblomma. En krokusart som, till skillnad mot de krokusväxter man finner i en vanlig villaträdgård, blommar på hösten och inte på våren. 









Lite udda att se blommande krokus i oktober, men det här är alltså bilder från krokusodling som är skördeklar. Varje dag under några veckor ploppar det upp nya blommor och alla plockas för hand. 






En blomma






med tre pistiller som plockas ut för hand, torkas, förpackas och skeppas över hela världen, till bland annat Michelinrestauranger. Min lokalstolthet visste inga gränser när jag hörde det. 


Visste ni att det behövs ungefär 150 blommor för att få till ett gram saffran? 150 blommor?! 






En burk med pistiller från ca 75 blommor.






Självklart åkte vi därifrån med en påse efter att vi njutit hembakade saffransbakverk.


Nån som har något smarrigt saffransrecept att tipsa om så jag kan fylla på min receptsamling och få användning för saffranet jag köpte?



2 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att lilla Staffanstorp levererar saffran till hela världen. Coolt! Och Saffranstorp är ett underbart namn. Marika

smile sa...

Eller hur! :-)