Vi närmar oss saffranstider. Eller det är ett bra tag sen affärerna började saluföra lussekatter. Vad vet ni om saffran, förresten? Att det är gott i bakverk och i fisksoppa? Att den är dyr och kommer från pistiller i en blomma?
Sen förra helgen vet jag det och lite mer och jag har dessutom sett en livs levande saffransodling. Några kilometer hemifrån dessutom!
I lilla Staffanstorp, strax utanför Lund ligger nordeuropas största saffransodling på friland. Vem kunde väl tro det? HÄR kan man läsa mer om odlingen, som drivs som ett litet familjeföretag.
Jag var där och fick höra dottern berätta bakgrunden och detaljerna kring hur man odlar och skördar. Efter att ha sett och hört det, kommer jag aldrig mer undgöra mig över att saffran är dyrt. Jag kommer heller aldrig mer frestas av att köpa den billigaste varianten. Den billigaste varianten som dessutom sannolikt inte ens är saffran. Det kanske är det stringiga "fodralet" på majskolvar (ser ni det framför er?) som färgats av gurkmeja. Det var definitivt inte den fejkvarianten som odlades där, på Saffranstorp. Alltså, namnet! Hur käckt! Om man odlar saffran i Staffanstorp, självklart ska gården heta Saffranstorp! Klockrent namn som kommer från att ett barnbarn råkat blanda ihop orden saffran och Staffanstorp, och i bilen på väg till morföräldrarnas gård frågat om de var "på väg till Saffranstorp".








2 kommentarer:
Tänk att lilla Staffanstorp levererar saffran till hela världen. Coolt! Och Saffranstorp är ett underbart namn. Marika
Eller hur! :-)
Skicka en kommentar