fredag 23 augusti 2024

Maten i Krakow

Jag har ju inte visat alla Krakowbilder än! 

Om jag skulle peka på en sak som tilltalade mig med Krakow så skulle jag säga café- och restaurangkulturen. Så många mysiga ställen. Nu var det galet varmt när vi var där så vi satt mest på uteserveringar, men det såg så himla mysigt ut inne på många ställen. Vill absolut tillbaka nån gång på senhösten istället. För att sitta inne och mysa på fik. Nu satt vi ute och mös. Inte dumt det heller. 

Låt oss titta. 









En zucchinipaj gömde sig där under ruccolan.










Supermysigt!






Fast vi att som sagt mest utomhus.






Nåt av det godaste jag åt.






En mysig restauranggränd.






Mindre mysig display av kött...







Fler mysiga uteserveringar. Kändes som de borde vara nånstans vid Medelhavet och inte i Polen.








Hur mysigt?






och hur frestande?






Fast vi fastnade här






och tog en vätskepaus i värmen.






Ok. Jag erkänner. Just detta stället blev en favorit och vi hann gå dit både en och två gånger. Och det kan tänkas att det slank ner både bakverk och en starkare vätskepaus. 






När det gäller bakverk fanns det många frestelser. 






och stavas det pistage och munk i samma ord så kan inte jag motstå.






Syns det att jag var pepp på att testa den?
(Fast den var inte riktigt så god som jag väntat mig. Trots pistagefyllning).






Ni som känner mig eller läser min blogg vet vid det här laget att jag alltid har en kortlek i väskan. 






Något udda markering av beställning. Träsked med nummer 11 på, betydde att vi väntade på pommesen vi beställt till kortspelet.






Det här var visst en polsk (Krakowsk?) specialitet. Snabbmat. Typ som en halv baguette med topping och ost, tillagad som en pizza. Det fanns hur många toppings som helst att välja mellan. God snabbmat på kvällskvisten.





Zapienkanki, heter de visst.






och var jättepoppis. På ett torg i de judiska kvarteren flockades folk kring det här huset som var fullt med luckor där det såldes zapienkankis. Det var som ett runt hus, så det var lika många luckor på andra sidan, som inte syns på den här bilden.  Köerna var lika långa till varje lucka. 

Supermysigt kvarter, förresten, det judiska. Runt torget och den här byggnaden var det fullt av små restauranger och barer. Och på söndagen var det marknad på torget. Grämer mig fortfarande över ett köp jag inte gjorde, dumsnål som jag är. Fast marknaden kommer i ett annat inlägg. 






På det här lilla fiket/baren med fransk/italienska vibbar satt maken 






och drack en espresso medan jag gick varv efter varv på marknaden.






Det här var en specialitet som maken vågade sig på att testa. Nån sorts schnitzel och potatis och stuvad kål, tror jag det var. Lite rustikt. Riktigt gott hälsar maken. 






Apropå mat på resor så älskar jag att gå i mataffärer. Går hylla upp och hylla ner och kollar på allt. Snacks- och godishyllorna är roligast. Älskar de här förpackningarna. Vet dock inte hur nåt av dem smakade, för jag nöjde mig med att beundra förpackningarna. Extra kul var det att den här mataffären låg vägg i vägg med vårt hotell.






Överallt i Gamla stan stod gatuförsäljare och sålde en annan specialitet. Kringlor. Typ pretzels. Det fick bli det allra sista jag köpte på resan och det sista i matväg. Köpte en på flygplatsen för mina sista mynt. Så exotiskt det känns med mynt, förresten! Helt galet att man blivit helt bortvand från mynt här hemma. Gillar inte alls att vi gått ifrån kontanter, men det är lite jobbigt när man är på resa att vänja sig vid de olika myntvalörerna. Minns knappt hur det var och vilka vi hade i Sverige...  I Polen heter valutan zloty. Kändes också ovanligt, för nu är man så van är det är euro överallt. 



4 kommentarer:

Nilla Tankebubblor sa...

Så spännande att få se lite av maten och restaurangerna! Fina bilder :-) Och det där med mynt, Jag hade verkligen behövt lära på innan jag hanterar några mynt inkl. svenska :-)

smile sa...

Tänk så fort vi vande oss bort från mynt. Man är ändå ganska van vid euro, men jag blir lika förvirrad och stressad varje gång jag ska betala utomlands och man ska gräva i plånboken bland en massa mynt

Matilda sa...

Så mycket gott!
Det kändes som att jag tappade greppet om mynt när vi fick nya för några (många?) år sedan... Men ja, det är synd och skrämmande att vi kanske litar lite för mycket på de digitala systemen.

smile sa...

Vi är läskigt sårbara som samhälle när vi förlitar oss på digitala system... Jag tänker även på att det kan vara svårare att lära barn att hantera pengar, när det inte är något konkret man kan hålla i handen. Eller så är jag bara gammalmodig... :-)