fredag 9 augusti 2024

Krakow historia


 

Låt oss fortsätta titta på lite Krakow-bilder. Men vi börjar med att citera Wikipedia för att få lite fakta kring staden. Krakow är befolkningsmässigt Polens näst största stad med ca 760.000 invånare. Hela storstadsområdet har nästan 1,5 miljoner invånare. Dess gamla stad är sedan 1978 ett världsarv. Krakow var Polens huvudstad fram till 1596, då kung Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa. 




HÄR kan du läsa lite mer om Krakow. 


Under andra världskriget var Krakow, precis som övriga Polen, ockuperade av nazisterna, vilket ledde till att majoriteten av stadens judiska befolkning stängdes in i ett ghetto i Podgorzedistriktet i södra Krakow. 1942 skickades de därifrån antingen för att arbeta i Plaszowlägret eller för att dö i Auschwitz Birkenau, ett av de mest ökända förintelselägrena från andra världskriget. 

Idag går det guidade turer dagligen ut till lägret. 

Alla som sett filmen Schindlers list känner till historien om Oscar Schindler, som räddade 1200 judar från döden i dödslägret Auschwitz, genom att sysselsätta dem i sin emaljeringsfabrik. På Lipowagatan 4 i Krakow ligger idag ett museum i fabrikens forna adminstrativa byggnad. Efter att ha besökt det muséet kände jag att ett besök i Auschwitz får vänta till nästa resa till Krakow, dels för att det är ett heldagsäventyr att besöka lägret, men också för att det var en sån mäktig upplevelse att besöka Schindlermuséet att jag blev överväldigad. Otäckt. Men så viktigt att ta del av av historien. 




Jag började ta några bilder inne på muséet, men det kändes inte riktigt rätt. Kändes lite respektlöst. Blev lite tagen, och väldigt illa berörd, när jag såg ett ungt par posera vid två stora nazistflaggor. 





Men jag rekommenderar verkligen ett besök i muséet. Så mycket att titta på och tal del av. 

 





Måste se om filmen Schindler´s list vid tillfälle. Och, som sagt, ta mig tillbaka till Krakow vid tillfälle. 



1 kommentar:

Nilla Tankebubblor sa...

Jag har fortfarande inte besökt Polen. Jag har en kompis som är från Polen och han rekommenderar Warszawa och Krakow som bästa besöksmål. Fint att få se lite av hur du hade det!