söndag 18 augusti 2024

Banksy i Krakow

 




Den här bilden har jag redan visat och jag lovade ju att visa flera bilder från  Banksy-museet i Krakow, som vi besökte tidigare i somras. 

Har alla koll på vem Banksy är? Låt oss titta vad det står på wikipedia:


"Banksy är pseudonym för en (eller en grupp) anonyma engelsk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare.


Han är känd för sina satiriska och suversiva graffitimålningar som görs en i distinkt stencilstil. Ofta är hans verk politiska eller sociala kommentarer som han målar på toaletter, gatror, väggar, gatuskyltar och broar, i början i Bristol, men numera i städer runt om i världen.


Banksy bemödar sig om att hålla sin identitet hemlig, och hans utgivna böcker är skrivna i namnet "Robin Banksy". Banksy har inte varit delaktig i produktionen av de böcker som är skrivna om honom.


Banksys verkliga namn och ålder är inte kända, men ofta tros han vara född i Yates (nära Bristol). Man tror att han är född 1974, men det finns en stor allmän osäkerhet om hans identitet och biografiska detaljer".


Som jag tidigare skrivit här, var besöket på muséet i Krakow en riktig höjdare. Ni vet ibland när man går på muséer eller konstutställningar och man börjar läsa titlar och beskrivningar, men efter en stund tröttnar man och bara går runt och (slö)tittar på verken. Här blev man så fascinerad att man absolut ville stanna och läsa allt som stod beskrivet om alla verken! 






Så här beskrevs han på muséet. 


Men låt oss gå in:




På Berka Joselewicza 21 hittar du muséet.







Varför är råttan återkommande i många av Banksys verk?






Ledsen för dålig bildkvalitet här, men en liten kontenta av vad som står här kommer här:

"Besides "rat" being an anagram for art, Banksy uses the rat as reincarnated art form of himself, to engage in criminal activity in a clandestine manner without detection and detention. "If you are dirty, insignificant and unloved then rats re the ultimate role model" BANKSY"


På engelska är rat ett anagram för art. Banksy använder råttan som en reinkarnerad konstform av sig själv. Han ser sin konst som att delta i kriminell verksamhet på ett hemligt sätt utan att bli upptäckt och frihetsberövad. 






"Om du är smutsig, obetydlig och oälskad är råttor den ulimata förebilden". 





"Gangsta rat"

2007, Moorfields Eye hospital, London





En blinkning åt klassikern "Planet of the apes" månne? 





"Washing Zebra stripes"

2008, Timbuktu, Mali





"Mobile phone lovers"

2014, Broad Plains Boys Club, Clement Street, Bristol, UK





Missade notera var det här verket ursprungligen dök upp, men den får tala för sig själv, eller hur?






”Slave Labour”

2012, London. På sidan av Portlandvaruhuset på Whymark Avenue i London 




"Snorting Copper"

Curtain Road, Shorditch, East London, 2006



Den här målningen är baserad på en målning av Jean-Francois Millet som inte mottogs med nån större entusiasm 1857. Naturligtvis la Banksy in en egen touch, en cigarettpaus... 



"Show me the Monet"

2005


I syfte att fördöma konsumtion och förakt för miljön har Banksy här valt att kapa en av de mest kända målningarna i världen, Monets Water Lillies. Genom att döpa sitt verk till "Show me the Monet" gör han en subtil ordlek med uttrycket "show me the money" (visa mig pengarna). Banksy har lagt till en vang och en trafikkon bland de vackra näckrosorna, för att varna för det avfall som kastas ut i naturområden - en verklig fara för fauna och flora. 
















Politiska verk som talar för sig själv, eller hur?










Ni förstår att det var en upplevelse, eller hur? Detta var bara att urval att verken på muséet. Ledsen att jag inte fångade titel och placering på alla verken, men många av dem talar för sig själv. 


Avslutar med en bild på ett citat som gick rätt in i hjärtat på mig... 



Hrm... Tål att tänkas på...



4 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Tack snälla för att jag fick följa med på det museet! Otroligt mäktig konstnär tycker jag. Och ja det där citatet tål att tänkas på. Jag är transparent i min blogg, älskar att skriva. Men visst jag skulle kunna göra det i en dagbok. Men jag gillar ju även dialoger. Läser citatet igen och tar till mig. Ha en fin måndag!

Nilla Tankebubblor sa...

Kul att du visar! Jag tänkte att jag skulle ha gått när vi var i Göteborg förra sommaren, men det blev inte av. Så kul att du visar! Jag gillar Banksy!

smile sa...

Men eller hur? Samma här. Ha en fortsatt fin vecka!

smile sa...

Så glad att vi inte valde bort det. Det var verkligen en behållning. Gillat hans verk innan, men än mer nu när man fick ta del var nånstans de publicerades.