fredag 5 januari 2024

Triss i dokumentärer

Råkade fastna framför tre helt olika dokumentärfilmer/serier, men som har det gemensamt att de täcker TV-upplevelser för mig från det jag var liten och tills jag var ung vuxen. Rekommenderar alla tre.




Berättelsen om Killinggänget, humorgruppen som slog igenom på 90-talet och som gav ironisk humor ett ansikte. Gänget står bakom humorklassiker som I manegen med Glenn Killing, NileCity 105,6 och Fyra nyanser av brunt. På svtplay finns denna dokumentärserie i tre delar, där gänget samlas och berättar bakgrund, uppgång och fall och vad gör de nu. Kul att se sin egen generations (X) humor. (Kul att se hur de ser ut idag. Varför är jag så fascinerad över att se hur folk åldrats?)



Astrid Lindgrens älskade filmer. Den här dokumentären i två delar hittar man på TV4 play. Anekdoter, minnen och arkivklipp. Kul att se skådespelarna i vuxen ålder, men lider lite med de som inte bara har positiva minnen av sin tid som barnskådis i Astrids mästerverk.



Nils Poppe - rolig till varje pris. En dokumentär som hittas på svt play. Sveriges Charlie Chaplin, Nils Poppe, är en stor del av min barndom, då jag älskade gamla svartvita 40-talsfilmer där han ibland var med och traditionsenligt tittade familjen varje Trettonhelg när TV visade sommarens föreställning från Fredriksdalsteatern. 

HÄR är förresten ett fjärde trevligt behind the scenesprogram, som ger sommarkänsla. Med en programledare som är klippt och skuren för sin nya roll. (Förresten, kul att se alla hennes klänningar, jag gillar dem alla). 


1 kommentar:

Nöjesvirveln sa...

Dokumentären om Nils Poppe var både gripande och rolig. Han var en av de största komiker vi haft i detta land.