tisdag 26 december 2023

Julen 2023 - Förberedelser och väderleksrapport

Idag är det annandag jul och jag gissar att för en del betyder det att julen alldeles strax är över. Inte hos oss! Här drar vi gärna ut på julen så länge det går, och jag drar även ut på det här på bloggen. Här kommer ett första inlägg om julen 2023.






Minns inte när jag senast bakade så mycket som jag gjorde inför den här julen. Eller det ser kanske ut att ta tagit mer tid än det gjorde, för jag använde min mormors småkaksrecept som man lätt från en grundsats smaksätter till olika varianter- Jag gjorde varianter med choklad, vanilj, strössel och bittermandel. Testade även ett nytt recept, pepparkakscookies






Fast jag nöjde mig inte med att baka. Det blev även lite julgodistillverkning. Smörkolapepparkakspralinerwienernougat och Rocky Road






Inte en jul utan den här supersmarriga kavringen. Lättbakad och supergod. HÄR är receptet. 






Bakade även den HÄR saffranskakan, men den ligger kvar i frysen. Julen är lång, den kan vi äta en annan dag. 






På julaftonsmorgonen gjorde jag den här pizzagranen till julaftonsbrunchen.



Den HÄR efterrätten förberedde jag dan före julafton, men som vanligt var det ingen som orkade äta efterrätt på julafton, så det fick bli juldagsfika istället. Att man aldrig lär sig? Att skippa efterrätten på julafton. Fast ingen klagar när det serveras gofika dagen efter, så det var inte ogjort. 

Naturligtvis lagades det en del mat också inför julen, men det får komma i ett eget inlägg. Vi avslutar istället det här inlägget med en väderleksrapport. Efter att ha överraskats med snö lagom till advent var det lite nervöst om vi skulle få behålla snön ända fram till julafton. Det fick vi inte, för den försvann en vecka innan stormen Pia överraskade oss. Fast, så här såg det ut i trädgården på julaftonsmorgon:






Vid lunchtid hade det regnat bort. 



1 kommentar:

Matilda sa...

Men så mycket gott! Roligt att det blev så mycket bakning :)
Det är roligt att kunna ta ut lite lussebullar och annat gott från frysen de kommande månaderna (men köpta pepparkakor blir jag mätt på väldigt snabbt)