lördag 26 juli 2025

Nattjästa frukostbullar


Alldeles för länge sen jag bakade nattjästa frukostbullar, men det är ju perfekt så här i sommartid. Jag brukar skippa valnötter och aprikoser och ibland gör jag på vetemjöl istället för rågsikt och ibland gör jag 50-50 råg och vete. Blir supersmarrigt vilket som. Lite surdegsbulleaktigt. 



10 bullar

4 dl kallt vatten
15 g jäst
9 dl rågsikt
1 1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grovt hackade valnötter
12 aprikoser, klippta i bitar






1.

Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.

2.

På morgonen:
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden.

3.

Pensla på lite vatten och strö på lite mjöl.

4.

Ställ in en plåt i ugnen och sätt den den på 275 grader. Låt degen vila medan ugnen blir varm, ca 20-30 min.

5.

Dela degen i små bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på den heta plåten.

6.

Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 min eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt dem svalna på ett galler.



Inga kommentarer: