Jag som var bombsäker på att det var Glenn Hysén!
Tipsade häromdagen om ett gnocchirecept jag hittat på instagram. Här kommer ytterligare ett instagramhittat recept som jag tipsar om. Jag hittade det HÄR.
Capresesoppa. Lät ju spännande. Caprese är ju gott. Får man möjlighet att testa det i soppform, måste man ju testa. För det låter lite galet. Men det var galet gott.
I vanlig ordning har jag svårt att följa recept till punkt och pricka. Jag måste smaka mig fram och ibland gör jag ändringar eller tillägg. Här slängde jag i lite kalvfond. Och jag tog nog lite mer än en droppe citron. Och det blev supergott! Nästa gång kommer jag toppa med lite rostade pinjenötter. Och kanske byta ut mozzarellan mot burrata, så det blir lite krämigare. Men laga den igen kommer jag definitivt att göra!
Surfade runt i dokumentärkategorin på Sveriges radio play och råkade fastna för ett... eh... mycket märkligt program som har några år på nacken. En intervju med Leif G W Persson från bokmässan 2015. GW intervjuas i programmet Lundströms Bokradio av Marie Lundström och det är en grymt förkyld GW som högst motvilligt berättar om sin bok och recenserar andra kända författare, och inte minst såna som stammar från Västerbotten.
En synnerligen märklig halvtimme. En rolig halvtimme, som titeln lyder, men ändå... lite märklig. Man är väl kanske lite överkänslig så här i coronatider, för det känns extremt märkligt att någon sitter i en intervju och är så gruvligt förkyld som GW uppenbarligen är. Fast coronatider eller ej, så förkyld som han var borde han inte ha varit med i en intervju. Smittomässigt och... eh... intervjumässigt. Han är så där förkyld ni vet så det blir inte bara luddigt uttryckt det som sägs, utan även lite luddigt tänkt. Men på ett vanligt GW vis, så där helt utan filter och tanke på om det passar sig det han säger. Befriande.
Ni måste lyssna själva! Det är märkligt underhållande samtidigt som det är märkligt märkligt. Jag hittar inte ord för det.
Lyssna! HÄR hittar du programmet där du kan lyssna på GWs ord.
Vi brukar göra en bucket list inför sommaren. Lista sånt som vi vill göra och hinna med. Ja, det är så klart på mitt initiativ och ja, jag brukar få tvinga familjen till det, men vi gör det. Det är väl inte dags ännu, men jag hittade lapparna från förra och förrförra året. Lite sorgligt. Att jämföra de önskemål vi hade inför sommaren 2019 med de inför sommaren 2020. Sommaren 2019 stod världen öppen för oss. De enda begränsningarna stod vår fantasi för. Och plånboken så klart, man kan ju inte göra allt man önskar.
Här är lite exempel från vår bucket list inför sommaren 2019:
grilla, spela minigolf, vara uppe sent, sova länge, äta glass, göra marmelad, få fräknar, bada, få bruna ben, plocka bär, vara med kompisar, bada i havet, äta frukost i trädgården...
Det stod exakt likadant på listan inför 2020. Och kommer att göra inför 2021.
Men vad var det som var så sorgligt? Jo, att världen stod öppen för oss var så tydligt 2019. Låt oss läsa vidare på vår bucket lista:
åka till Frankrike, åka till Stockholm, åka Öresund runt, åka till Köpenhamn, åka till Italien...
Alltså, nu åkte vi inte till alla dessa ställen, men vi drömde om det! Och det är ju det en bucket list är till för. Att lista sånt man skulle vilja göra.
När vi skrev listan inför sommaren 2020 hade världen haft pandemi i tre månader och det här det sorgliga kommer in. Det fanns ingen värld utanför vår egen lilla hemmavärld på listan... inga önskningar om resor. Vi visste ju att det inte var möjligt.
Men, vet ni, det blev en mysig sommar ändå. En så kallad hemestersommar. Hemmasemester. Och nästan alla de där andra önskningarna uppfyllde vi.
Jag väntar nån månad till innan vi gör vår bucket list för denna sommaren. Jag tror minsann att jag ska uppmuntra oss att drömma om världen, även om den kanske inte blir mer tillgänglig än förra sommaren! Drömma kan man ju alltid. Måste man ju alltid!
Alla bilderna i det här inlägget är förresten klippta från mitt instagramkonto och visar att sommaren 2020 nog inte var så dum ändå. 💓
Snöstatus första veckan i januari. Just for the records.
6 januari kom årets första snöflingor. Sen dess har det omväxlande snöat små små flingor, stora flingor och regndroppar. Det har snöat uppifrån och det har snöat sidledes. För de som läser här och inte bor på mina sydliga breddgrader kan jag förklara att sidledes snöande är typiskt skånskt. Det blåser och snöar samtidigt. Men har vi haft nån snö på marken då, denna första veckan i januari? Njae...litegrann. Inte så det knastrat under fötterna precis. Och inte särskilt långlivat, men visst. Litegrann.
Och faktiskt, emellan snöfallen har det varit nån timme med sol. Och gröna gräsmattor. Jo, det är sant. Soligt och kallt. Och gräsmattorna är gröna.
Status just nu? Inte en snöflinga så långt ögat når. Däremot regn.
När jag valde bild till detta inlägget stod valet mellan den som visas överst och den HÄR. Den senare symboliserar bäst det allmänna läget och mängden snö. Men jag tyckte bilden överst var lite mer peppig, så den fick det bli. Plus att den uppmanar till mer snöande. I januari får det gärna snöa. Vi behöver det peppande ljuset.
Vilken vecka! Hur kan en arbetsvecka som innehöll en ledig röd dag mitt i veckan kännas så extremt lång som denna veckan gjort.
Men det är kanske inte konstigt. När tisdagen var en fredag och onsdagen en söndag och torsdagen en måndag... Och fredagen som faktiskt var en fredag, men som på nåt konstigt sätt kändes som en måndag.
Är det det här man kallar julbord? Haha.
Apropå julbord, så hittade jag en jullista när jag slösurfade under julen. Minns inte vart. Men här kommer min variant av listan. All kursiv röd text är i vanlig ordning länkar.
Pepparkakor eller lussebullar?
Nja... pepparkaksdeg! Och lussebullar från bensinmacken. :-) Eller pepparkakor i smulad form enligt det HÄR receptet. Lussebullebak i den HÄR formen. Eller så HÄR. Eller varför inte så HÄR?
Skumtomtar eller knäck?
Jag kan äta skumtomtar. Precis som jag kan äta Ahlgrens bilar. Men om jag ska vara riktigt ärlig så tycker jag inte att de är supergoda... Knäck? Japp, om de är gjorda efter DET HÄR receptet. Fast de kanske räknas mer som smörkolor än knäck... Goda är de i alla fall! Mycket godare än skumtomtar. Och Ahlgrens bilar. Varför gjorde jag inga såna den här julen...?
Ischoklad eller marsipan?
Marsipan! Jag får rysningar bara jag tänker på ischoklad. Det. Är. Inte. Gott. Minns att vi tillverkade såna varje jul när jag var liten, men jag minns inte att jag åt dem...
Köttbullar eller prinskorv?
Så där på bägge, skulle jag svara. Det är ingen mat jag direkt längtar efter. Men jag äter om det serveras. Jag kan vara utan dem på julbordet. Men köttbullar, sås och potatis, eller potatismos! är gott. Prinskorv äter jag helst som de är. Kalla och ostekta. Direkt från paketet. Barndomsmat.
Julkorv eller julskinka?
Julkorv? Vad är det?? Jag får väl svara julskinka. På knäcke med senap. Eller på julbordet tillsammans med Janssons frestelse. Och kryddpepparstekt brysselkål. Och rödkål. Brunkål hoppar jag över. Såvida det inte serveras i en kålpudding. Fast så klart inte på julbordet!
Lax eller sill?
Jatack! I år gjorde jag fyra olika sorters sill. Brantevik, citron, curry och fransk vitlök.
Sylta eller leverpastej?
Örk! Förlåt, jag menar Nej tack, jag avstår helst.
Paradis eller Aladdin?
Aladdin är barndomsjul för mig, men jag slutade äta när de tagit bort alla favoriterna. Lite dyrt och onödigt att köpa en ask Aladdin och bara äta gräddnougaten... Förresten, jag är helt övertygad om att försäljningen hade ökat om de bytt färg på asken. Kan ni se den svart-vit?
Revbensspjäll eller Janssons?
Jatack. Gärna samtidigt. Revben tillagade efter det HÄR receptet.
Glögg eller julmust?
Jag är inte jätteförtjust i någondera. Måste jag välja en så väljer jag glögg. Man blir vansinnigt törstig av julmust. Inte på att dricka mer julmust, bara törstig. Eller är det julmaten man blir törstig av...?
Rödbetssallad eller Dopp i grytan?
Dopp i grytan har jag aldrig testat. Rödbetssallad är väl ok, men det är inget måste på mitt julbord. Men på en skinksmörgås under december.
Ris a la Malta eller risgrynsgröt?
Gillar inte vispgrädde så ris a la Malta går bort. Risgrynsgröt och den ska vara kall. Men jag har inte ätit risgrynsgröt på julafton sen jag var liten. Vem orkar det? Hur orkade man det på sjuttiotalet?
Hemma eller borta?
Juldagen hemma, det är ett måste! Då ska man ligga på soffan i pyjamas och käka julgodis och titta på film. Och fingra på julklapparna. Och spela sällskapsspel. Och lösa korsord.
Utomlands eller Sverige?
Gärna julmarknad utomlands vid adventstid, och kanske nyår utomlands, men juldagarna har jag svårt att föreställa mig utomlands. Men varför inte? När världen är tillgänglig igen. Fast då vill jag först och främst absolut åka på julmarknad igen.
Äta julmat endast på julafton eller hela december?
Jag är ingen jättefantast av julmat och framförallt inte blandningen. Så jag svarar gärna utspritt under december. Jag hade gärna ätit nåt annat på julafton. Vilket vi gjorde den här julen. Men maken ÄLSKAR julmat och skulle kunna äta det varje dag under hela december.
Ge eller få?
Ge OCH få.