måndag 27 juli 2020

Kultur i regn


Det finns inget dåligt väder, man får rätta aktiviteterna efter väderleken. Idag har det varit sol, så idag har vi varit på stranden. Igår regnade det. Då passade vi på att vara lite kulturella. 

Det fick bli HIT

Så mycket att titta på och man hittar hela tiden nåt nytt att titta på, trots att det till största delen är permanenta utställningar. 
Skissernas museum, varför heter det så, undrar du kanske?Jo, på deras hemsida kan man läsa följande:"I de stora utställningssalarna möts modern och samtidiga konst - från små blyertsteckningar till färgrika monumentala målningar och storskaliga gipsskulpturer. 

Här finns skisser av internationella konstnärer som Henri Matisse, Sonia Delaunay, Henry Moore och Fernand Léger och en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. 

I den svenska salen visas verka av Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Siri Derkert och samtida konstnärer som Linn Fernström, Gerhard Nordström och Matthias van Arkel. 

Utöver basutställningarna presenterar museet varje år en rad tillfälliga utställningar med både samtida och äldre konstnärer".Gissa vem det här är! 
Detta är ett utkast på hur statyn skulle kunna sett ut, men den blev annorlunda i verkligheten. En fotbollsspelare är givet. Men vilken?
Jomenvisst! Zlatan himself. Som nu inte längre finns i statyversion i Malmö, men väl i skissform på Skissernas i grannstaden. I olika storlek och utformning.
Det här rummet är min favorit. Spegel i taket. Gissar att det är meningen att man ska lägga sig på en av kuddarna, men det kändes inte så där jättelockande. Det räckte att titta upp. 

Utanför muséet finns en skulpturpark, men den får vi titta närmare på en annan gång. Regnet öste nämligen ner när vi gick ut, så det blev fika på ett närliggande kondis istället för utomhuskonst. Men ett utflyktstips är det. Skissernas i Lund. 


Inga kommentarer: