söndag 15 augusti 2021

Halvvägs igenom franskt tema




Boken Je´mapelle Agneta av Emma Hamberg


Agneta är 49 år och har bleknat in i tapeten. De utflugna barnen hör bara av sig när de vill att hon ska swisha pengar och arbetskamraterna har absolut noll intresse för vad Agneta gör, tycker eller vill.

Hennes man Magnus, fågelskådare och frisksportare, anser att din kropp är ditt tempel och att templet inte ska besudlas med till exempel rödvin eller aprikosmarmelad. Nej, granatäppelkärnor och quinoa är det som gäller. Lyckligtvis finns det utrymme bakom frysen i källaren där Agneta kan ha sin marmelad. Att ligga i sängen, dricka vin i smyg och se på tv-serier där folk renoverar franska gårdar är hennes enda, hemliga njutning. 

Men när Agneta får sin på en annons i tidningen vaknar något inom henne. Äldre pojke behöva hjälp. Nu. Laga mat. Städning jättestor hus. Mycket viktig varje fredagar 17.00 sitt på bar. Måste prata svenskan! Pojken bor Saint Carelle, Provence, Frankrike. Svar till bar-fabien@gmail.com.

Några dagar senare står Agneta till sin egen och alla andras förvåning på ett ödsligt torg i en liten by i Provence. Där ingenting är som i annonsen. Äventyret kan sannerligen börja.

Citat pocketshop.se





Franska serien Ring min agent på Netflix.


Efter en oväntad kris tvingar agenterna på en av Paris främsta talangfirmor kämpa för att hålla sina kunder nöjda - och affärerna flytande. I varje avsnitt medverkar en eller flera namnkunniga franska skådespelare i rollen som, en något skruvad version, av sig själv. Avsnittet kretsar sedan i någon mån kring dem och relationen med deras agent. 

Även om jag inte känner till särskilt många franska skådespelare är det underhållande. Jag, som inte kan mer franska än typ Je´mappelle, måste hålla full fokus på serien och det är nyttig träning för mig som har svårt att inte multitaska när jag tittar på film... Gott betyg när jag fortsätter titta. 




Inga kommentarer: