söndag 28 februari 2021

Recept på meny du säkert känner igen från ett stort möbelvaruhus

 

Hittade ett recept i mina gömmor. Recept från en teambuildingsaktivitet i de småländska skogarna för några år sen. Googlade här på bloggen om jag lagt upp recepten, men kunde inte hitta dem. Så här kommer de nu istället.  HÄR hittar du inlägget där jag berättade om aktiviteten. Och där jag utlovade att återkomma med recepten. Det tog visst bara nästan sex år...



(bildkälla ikea.com)


Men som sagt, det är en meny som du säkert känner igen. Om du ätit i restaurangen på det stora svenska möbelvaruhuset... Efterrätten har jag bara fått i den småländska restaurangen. Tyvärr, för det är sååå gott. 





4 port.

500 g köttfärs av nöt, bland eller fläsk
 1 dl ströbröd eller havregryn
1-2 dl mjölk (mer till ströbröd, mindre till havregryn
1 liten gul lök, riven eller finhackad och fräst i smör
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 msk kalvfond
1 tsk soja
2 tsk senap
2-3 msk potatismjöl eller idealmjöl
smör till stekning

Till såsen:
2 dl grädde
senap
kalvfond
salt, peppar

Till servering:
Kokt potatis, lingon, pressgurka


Gör så här:


Blanda havregryn och mjölk, låt svälla 10 minuter. Blanda färs, peppar och salt. Nu börjar färsen bindas ihop. Tillsätt resterande ingredienser. Blanda väl.


Fukta händerna lätt med kallt vatten, forma små köttbullar och lägg på vattensköljt fat eller bakpapper. 


Stek bullarna gyllene i smör i omgångar. Flytta över till en annan panna.


Efter sista stekningen slår du grädde i pannan, kokar upp och smakar av med kalvfond, senap, salt och peppar. Red av med maizena om du önskar tjockare sås. 


Lägg tillbaka köttbullarna i såsen eller servera dem separat.





4 port.

1 kg potatis, helst mjölig
vatten, salt
ca 2-2,5 dl mjölk, varm
smör
salt, peppar


Gör så här:


Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter.


Häll av vattnet.


Pressa potatisen i potatispress och häll i varm mjölk, en klick smör, lite salt och peppar. Kör med elvisp tills det blir fluffigt. Smaka av.




225 gr frysta lingon eller ca 3 dl färska
1,5 dl socker


Gör så här:

Tina bären om de är frysta. Blanda bären med socker i en skål. Rör noga tills sockret löser sig. Låt stå ca 10 minuter och rör igen. Klart att servera!


6 port.


2 ägg
0,5 dl socker
500 g keso
50 g mandel, hackad
en halv bittermandel
0,5 dl vetemjöl
2.5 dl mjölk, 3%
smör att smörja formen med


Gör så här:


Vispa ägg och socker pösigt i några minuter. Tillsätt övriga ingredienser, mjölken sist.


Smör formen med smör och häll i smeten. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter. Låt svalna något och servera med vispad grädde och jordgubbar.





Lycka till!



Inga kommentarer: