måndag 15 april 2019

Lunchpromenad, hemmajobb och öltroll


Om man som jag har fördelen med att ha bra strövområden på ganska nära avstånd hemifrån, kan man passa på att unna sig lunchpromenader i naturen när man jobbar hemifrån. Vilket jag gjorde idag. 


Och eftersom barnen har påsklov och är lediga från skolan såg jag till att få sällskap. Av den enda som var vaken vid lunchtid... Hrm...Härligt med lite varmare temperatur än det varit de senaste dagarna. Förutom att njuta vårsol och kasta pinnar i en bäck (alltså, man blir aldrig för gammal för det!) fick vi i oss lite lokal kulturhistoria. Vi hittade en informationsskylt som berättade det här, om platsen där vi befann oss."Den öppna platsen nere vid bäcken bär på minnen från äldre tider. För långe sedan dämde man bäckens vatten på denna plats och skapade en damm. Kanske hade munkarna i klostret karpar i dammen.

På 1800-talet, långt efter att dammen tagits bort, samlades människor för att dansa här i sänan. På lördagskvällen kom man vandrande från byarna för att roa sig i den gröna lunden. 

Nedanför dansbanan, omgiven av bäckfåror, låg Blå rummet. Här kunde man köpa drycker till festligheterna". 


Låter ju trevligt, eller hur? Men det var inte bara trevligheter här. Vi läste vidare.


"I en sägen vid dansbanan berättas om trollet från Billebjer som bjöd de dansande på öl. Alla fick dricka, bara de inte kikade in i tapphålet på öltunnan. När någon ändå tittade in visade det sig att i tunnan visade det sig att i tunnan fanns en hästkadaver där ölet flödade ur hästens bak." What??!! Jissses... Vi läste vidare.


"Den som tittade in tynade bort och dog och alla som hade druckit blev sjuka..." Ja, jisses, vilken historia! Och vilken mysig lunchpromenad.
Inga kommentarer: