måndag 2 oktober 2017

Greetings from Poland






När ni läser detta sitter jag antingen på flyget eller på kontoret. På flyget till Polen eller på kontoret i Warszawa. Gud så svårt att stava, förresten! Och ännu svårare att uttala... 


Eftersom jag steg upp okristligt tidigt imorse, typ halv fyra, så är det här inlägget tidsinställt.


Men jag tänkte att det kan vara kul att läsa lite om W-staden. Nedanstående text finns i sin helhet HÄR (<-- klicka).  Jag har ju läst på, men jag har ingen som helst koll på om jag hinner uppleva nåt mer än kontor och hotell och transportsträckan däremellan. Det lär bli en massa jobb. Men kanske. Fortsättning följer. Håll utkik här på bloggen eller HÄR (<--- klicka) på instagram så kan ni följa mig.


Det kan tänkas att det dyker upp ett och annat förinställt inlägg här om jag inte hinner blogga när jag är iväg...







Postępuj zgodnie z ekscytującą kontynuacją.



Gör som jag, googla på det!








Få städer är så missförstådda. Få städer förknippas med så mycket grått. En tvivelaktig militärpakt, ett ondskefullt krig, ett folk klätt i trista täckjackor. Allt är historia nu. Och det nya Warszawa är en av Europas mest levande, sprittande och nyskapande storstäder, lite som en tonåring som nyss flyttat hemifrån, som testar livets begränsningar och möjligheter. 

Stan är dessutom vacker. Ur andra världskrigets rykande rester restes gamla stan mjuk och pastellfärgad kring öppna torg och vindlande gränder. Längre bort speglar sig små ölstugor och pråmar i floden Wislas vatten. Det dricks pilsner av högsta europeiska klass och äts starka korvar till långt in på natten. Nattlivet är pulserande och exhibitionistiskt. 

Sedan finns allt det andra, en av Europas största utomhusmarknader, somrarnas Chopinkonserter i lummiga parker, praktfulla slottet i Wilanow, kulturpalats och mäktiga katedraler.



Låter ju onekligen lockande, eller hur? Hrm... Och jag som ska sitta på ett kontor från morgon till sen kväll... Men, vi får se, jag skriver ju detta i förväg, så kanske. Men vi tar väl lite historia också, när vi ändå är igång. Lite allmänbildning kan ju aldrig skada;



 1294 grundas Warszawa. Stan utvecklas snabbt under medeltiden. 1659 flyttar kung Sigismund huvudstaden hit från Krakow. På 1600-talet drabbas såväl Polen som Warszawa av svenska krigståg och stans befolkning sjunker från 15 000 till 2 000. De följande århundradena bjuder på fler prövningar. 

År 1795 ockuperas staden av Preussen och 1815 hamnar Warszawa under ryskt styre. 

Den 1 september 1939 angriper Tyskland Polen och andra världskrigets ondskefulla maskineri drar igång. Runt hälften av Warszawas befolkning dödas eller deporteras. 

1943 inträffar upproret vid Warszawas judiska getto och 1944, efter Warszawaupproret, förstörs det mesta som finns kvar att förstöra. 1945 betyder fred men också att Polen hamnar under sovjetiskt inflytande och motvilligt motas in bakom järnridån. 

1978 väljs kardinal Karol Wojtyla till påve och blir mer känd som Johannes Paulus II. 

På 1980-talet utmanar fackföreningsrörelsen Solidaritet kommunistregeringen. Trots att general Jaruzelski 1981 inför undantagslagar går inte demokratilängtan att stoppa. I december 1990 installeras Lech Walesa som folkligt vald president. 

I maj 2004 blir Polen medlem i EU.



Som sagt. Fortsättning följer. Postępuj zgodnie z ekscytującą kontynuacją.



(bildkälla: pinterest.com - textkälla: vagabond.se)




Inga kommentarer: