torsdag 29 augusti 2024

Bron över floden Wisla och en söndagsmarknad med icke-köp som grämer mig

Här kommer ett sista urval bilder från Krakow.

 


I Krakow finns det en gång- och cykelbro som heter Father Bernatekbron. Den sträcker sig över floden Wisla och förbinder de två områdena Kazimierz och Podgórze. Bron byggdes 2010 och är uppkallad efter fader Laetus Bernatek, grundare av ett sjukhus.



Fullt med kärlekslås.



Och fullt med balanserande skulpturer av konstnären Jerzy Kedziora. 










Nästan lite läskigt. Men himla käckt. Är du uppmärksam ser du nåt annat på bilderna. Vi zoomar in lite och kollar. 






En luftballong

Förankrad i flodbanken finns en observation balloon, från vilken man kan dela upplevelsen av en panoramautsikt på 150 meters höjd tillsammans med 29 andra människor. Resan tar 10-12 minuter. Vi avstod. 




Jag blev yr nog att gå på bron och titta på de balanserande statyerna.





Visst ser det läskigt ut på håll?




Vill man se Krakow på håll på annat sätt kan man med fördel bege sig upp i Krakow eye. Pariserhjul, typ London eye. Det avstod vi också. Hur ska man hinna, när man har fullt upp med sånt HÄR

Men vi hann ju faktiskt besöka både Schindlerfabriken och Banksymuséet, så vi satt inte bara och chillade på uteserveringar. Även om det kändes som vi chillade mycket. Men så är det också en av våra favoritsysselsättningar. Hehe. 

En annan favoritsysselsättning är att gå på marknad. Vår sista dag var det marknad i de judiska kvarteren. Ni minns, där vi åt Zapienkanki





En blandning av smycken, kläder, skor, väskor... Lite av varje. En del fejkmärken. Men en hel del frestelser. 






Fastnade länge framför de här badgesarna (eller? vad heter det?). En hel del som hade varit kul att sätta på kavajslaget på jobb, men jag avstod. 






Det fanns lite av varje där.







Precis innan marknaden stängde hittade jag en väska (som inte fastnade på bild) som jag försökte pruta på. Två damer stod i försäljningsståndet och den ena var superbestämd att det inte gick att pruta, men den andra var mer tveksam. Jag gav upp och gick därifrån och tänkte att attans också, hade det bara varit hon som var mer tveksam så hade jag nog fått ner priset. Vad jag tänker idag? Jag retar mig på att jag inte köpte den! Oprutad. För jag tänker fortfarande på den. Naturligtvis har jag googlat som en galning efter en liknande väska, men ingen ser ut och är av samma kvalitet som den jag dumsnålt nog lämnade bakom mig, på ett marknadsbord i Krakow... 

Nåja, vad är väl en bal på slottet... Det är ju inte så att jag inte redan har tillräckligt med väskor...

(Nu när jag tittar på bilderna ovan ångrar jag nästan att jag inte köpte de två andra väskorna på bild.. och körsbärsbyxorna... och den grönblå klänningen...)


3 kommentarer:

Anna i Portugal sa...

Det ser verkligen läskigt ut på bron med skulpturerna. Luftballongen hade vi också skippat. Marknader kan vara kul!

smile sa...

Marknader och matbutiker, ett måste att besöka när jag är utomlands.

Nilla Tankebubblor sa...

Jag gillar pins! Och där fanns många fina. Jag blir sugen på att börja samla. :-)