måndag 29 juli 2024

Beachfunderingar



Jag har i många år funderat över fenomenet att människan bevisar att hen är flockdjur när hen befinner sig på stranden. Det spelar ingen roll om jag placerar mig först på en i övrigt folktom strand, nästa strandbesökare placerar sig i 9 fall av 10 vääääldigt nära min filt. 

Otaliga är de gånger jag legat på stranden och tittat upp för att nästan skåda in i en okänd strandbesökares skrev... 

En annan reflektion jag gjort att det blivit allt vanligare med anarki på stranden. Det. Är. Hundförbud. Under. Viss. Tid. På. Året. Men det är, åtminstone på den strand jag brukar besöka, allt vanligare att hundägare rastar sina hundar på fullbesatta stränder. Kopplade och okopplade. 

Igår gjorde jag en ny reflektion. På stranden vi normalt brukar besöka är det tydligt markerat vilken del av stranden som är "reserverad" för kitesurfare. Just vår strand är känd som perfekt kitesurfingspot. Igår blåste det rejält. Men det var soligt och, enligt maken, varmt i vattnet. Men! Det var med fara för eget liv som vi befann oss på stranden. Inte för att vi blev sandblästrade i blåsten, utan för att stranden - precis HELA stranden - var full av kitsurfare. Det är rätt svårt att förhålla sig till i vattnet, simmandes bland snabbt farande kitesurfare (undrar förresten hur fort det går, det ser väldigt fort ut). Det är också lite läskigt att ligga på stranden nära vattnet och se att ett kitesegel närmar sig. Det låter rätt mycket när ett kietsegel far ner på vattenytan. Min livliga fantasi tycker det SER väldigt läskigt ut om ett sånt segel skulle slå ner i sanden, bredvid, eller - hemska tanke - PÅ mig! 

Att folk ibland är rätt oblyga i sin omklädning på stranden undviker jag att kommentera...




En annan observation jag gjort i år handlar om campingen som man måste passera på väg ner till vår strand. Varje år, i jag vet inte hur många år - många! - har det på samma plats "bott" två äldre långtidscampare. Det har liksom blivit en tradition i sig, att på väg till och från stranden, slå ett öga på deras campingspot, konstatera att "jominsann, de har släpat med kylskåp och stor furubyrå och satt upp staket med blomlådor och flaggstång även i år". 

Fast inte i år... Lite sorgligt. Har de blivit för gamla..? Lever de inte längre...? Nu har den nya traditionen blivit att passera spoten och tänka på dem och undra hur de har det och hur de nu, OM de nu spenderar somrarna nån annanstans... 


lördag 27 juli 2024

Apropå medelhavsvibbar

Om jag har medelhavsvibbar i trädgården, så fick vi andra medelhavsvibbar häromveckan på en av alla våra utflykter. Vi stannade till för att äta glass och fick kraftiga Italienvibbar även om det inte var gelato som erbjöds.










Påminde supermycket om ett ställe i Italien som vi besökte förra sommaren.



Som sagt, glass, ingen gelato.


Bonussol

Idag hade det utlovats grått och regnigt väder. Men istället fick vi fick en ljuvlig eftermiddag/kväll med full sol istället. Självklart blev det några eftermiddagstimmar på beachen. 💙💙💙




Helt ok molnformationer. 


Grisar, drakar och minigolf

Vi har hittills i sommar lyckats klämma in en hel del dagsutflykter. Tackar instagram för tipsen! Ett av tipsen jag läst om och som vi besökt var Grisen och Draken i skånska Brösarp. 




De marknadsför sig bland annat med att de erbjuder minigolf, glass, mat och öl. 

Vi nöjde oss med minigolf och mat. 








Det var en hit! Inte minst för att det var jag som vann minigolfen! 





Biotips!

 




Med en tonårstjej i familjen var det hög igenkänning! Självklart såg vi den tillsammans och gav tummen upp, både hon och jag. 

Jag har ju ett speciellt förhållande till en av figurerna i filmen, eftersom jag känner ett både utseendemässigt och känslomässigt band till henne... 💙


fredag 26 juli 2024

Ett litet avbrott i hemestern



Det blev lite tyst härinne några dagar - och tyst i mina öron - då vi gjorde ett litet avbrott i hemestern och lämnade kommunens byggprojekt och grannens renoveringsprojekt bakom oss och begav oss på äventyr. I vanlig ordning dröjer vykorten, men det kommer några inlägg så fort jag har tid att gå igenom alla bilder. Under tiden finns det några klipp HÄR på mitt instagramkonto. 

 

P.S. Kommunen är färdig med sitt bygge, men grannen renoverar fortfarande...

måndag 22 juli 2024

💓


(eget kollage, bildkällor pinterest.com)



torsdag 18 juli 2024

Det här med hemester var ingen bra idé...

eller dålig tajming. Nu har jag haft en och en halv veckas semester och varje vardag med start 7 på morgonen, fram till strax efter 16 har stora grävmaskiner fört vansinnigt oväsen precis utanför vår trädgård. Igår fick jag nästan panik. Efter en galen jobbvår är jag grymt ljudöverkänslig, så tajmingen är inte helt lyckad. 

Trodde inte det kunde bli värre, men igår kväll vid åttatiden satte oväsendet igång igen. Fast denna gången från grannen bredvid som totalrenoverar sitt hus och som tyckte det var en bra idé att sätta igång att slipa cementgolv vid åtta på kvällen... 



Ännu sämre tajming att min väckarklocka stod på 03:00 imorse... 



onsdag 17 juli 2024

Fransk/italienska oliver i min trädgård

 




Älskar min nya duk som jag fyndade tidigare i somras. Älskar att duka i trädgården med den. Den ger Frankrike/Italienvibbar.  





Om jag inte kommer till Medelhavet, får Medelhavet komma till mig. 


Frukostfavoriter




Jag är ingen yoghurtfantast egentligen, men när jag handlade till familjen såg jag att det fanns en ny smak. Körsbär! Jag älskar körsbärsyoghurt, men brukar bara hitta det när vi är utomlands. Äntligen! Och den smakade precis som jag föreställde mig.





Passade samtidigt på att göra egen müsli. Utgick från det HÄR receptet och tog vad jag hittade i skafferiet. Det blev havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, hackad mandel och linfrön. 


 

måndag 15 juli 2024

Beachrapport

Oj vad man är svältfödd på strandbesök! Så pass att vi idag, för andra gången på kort tid, tog oss till stranden och väl där konstaterade snabbt att det inte alls var något beachväder... 

Men häromdagen lyckades vi! Chansade och var egentligen på utflykt, men hade badväskan redo i bagageluckan. 









Tre ljuvliga eftermiddagstimmar på stranden. Så välbehövligt. Och efterlängtat. 


Fotboll, chips och popcorn

  


Så var fotbollsmästerskapet slut. Gissar att det sålts en hel del chips och snacks de senaste veckorna. Och kanske popcorn. Jag har inte tittat på fotbollen och popcorn valde jag att odla i trädgården. 


Loppisnostalgiskt mysterium

Gjorde ett märkligt loppisfynd häromdagen. För andra gången! Nej, jag köpte inte men, jag fascinerades över det märkliga fyndet och nostalgitrippen den gav. 



En sån här keramikfigur hade jag när jag var liten. Exakt en sån. Minns att jag hade lite dåligt samvete för jag råkade ha sönder den. Ena hårtofsen gick av. 



Och ser ni?? Figuren jag hittade på loppisen (grannstaden till där jag växte upp) saknade också ena hårtofsen! Hur kusligt?? Det som är ännu mer kusligt är att jag sett en sån figur tidigare i en loppisbutik. För nåt år sen. Den saknade också ena hårtofsen!

Oj vad det här väcker frågor. Inte kan det väl vara så att den ska se ut så här? Inte kan det väl vara MIN gamla keramikfigur som hamnat på loppisen? Inte bara en utan två gånger. Eller är det nån annan som råkat ha sönder sin figur och den figuren hamnat på loppis två gånger? Vart tog förresten min keramikfigur vägen? Lämnades den ens in på nån loppis eller hamnade den i soporna, trasig som den var? 

Riktigt kusligt. Men vilken nostalgitripp. 

Jag kanske skulle ha räddat henne och köpt...


söndag 14 juli 2024

Österlen - Alice Timanders tandläkarstol, tavelfrestelser och smarrig lunch






Jag hade läst om en Österlenloppis på instagram och eftersom jag satt det på min bucketlist för sommaren, var det dit vi styrde kosan tidigare i veckan. Butik, café, loppis och galleri - finns det nåt mer frestande i sommartid?






Älskar såna här spartanska miljöer, men fikautbudet var lite väl spartanskt (typ kaffe, glasspinnar och några småkakor) så det skippade vi. 






Butiken skippade vi också. Det var en garnbutik, men eftersom jag redan fyllt mitt garnförråd inför sommaren, var det lätt att hoppa över det. Eller det var det inte alls, men det gjorde vi.






Bra priser kanske, men det var inget som frestade av det billiga utbudet. 











Det var så himla mycket att titta på. Man såg inte skogen för alla träden. Eller heter det tvärtom? Eller det kanske inte funkar som uttryck i sammanhanget. Men om jag säger så här; jag såg inte så mycket detaljer, jag var helt tagen av hela miljön. 






Och några tavlor som jag ångrar att jag inte köpte. Om jag bara haft nån plats att hänga dem... 





Som sagt, vi hoppade över cafébesöket och körde vidare. 






Den här filuren välkomnade oss till en annan loppis. Det blev inga bilder därifrån och heller inga fynd. Jag har lite svårt för loppisar med stark doft... 






Den här doften tilltalar dock mig desto mer! En liten oansenlig vägkantsrestaurang som serverade libanesisk buffétallrik och surdegsbakade pizzor. Perfekt färdkost på vägen hem från sommarens (första?) Österlenbesök.