24 november.
En vecka till advent och en månad till julafton. Då åker utejulbelysningen upp och då kanske man kan tjuvstarta med lite, lite jultema. Som vi gjorde tidigare idag. När vi bjöd in till enkel brunch/fika med en jultvist.
Som alltid när vi bjuder till brunch står de HÄR bullarna på menyn. Gör alltid succé.
Men för att få in lite jul, som sagt, testade jag några nya recept.
200 g smör
1 pkt saffran (1/2 g)
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
1.
Smör och bröa en form. Smält matfettet och låt det svalna.
2.
Stöt saffrantet i en mortel gärna med sockerbit.
3.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk.
4.
Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten. Häll ned i formen.
5.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Sikta eventuellt över florsocker när kakan svalnat och ska serveras.
100 g smör (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 msk ljus sirap
0,5 msk vaniljsocker
1 pkt saffran (0,5 g)
1 msk vatten
1 tsk bakpulver
Gör så här:
1.
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk av strösockret.
2.
Häll i alla ingredienser i en skål och tillsätt saffranssblandningen. Rör till en jämn smet.
3.
Baka ut till tre längder på en bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem med fingrarna.
4.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 12-15 minuter.
5.
Ta ut plåten från ugnen. Skär upp sneda snittar och låt svalna på plåten i ugnen med öppen lucka.
Kanske inte så juligt, men man kan ju inte servera kakor utan att ha något med choklad i.
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
1 ägg
Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker, nonstopgodis, pistachenötter
Gör så här:
1.
Lägg de torra ingredienserna i en hög på bakbordet eller blanda dem i en skål.
2.
Tillsätt smöret och ägget. Arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg.
3.
Dela degen i sex delar. Forma dem till fingertjocka längder och lägg dem på bakpappersklädd plåt. Platta till längderna och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
Det är en stor degsats, så jag delade den på tre och strödde pärlsocker, hackade pistachenötter och hackade nonstopgodisar på varsin tredjedel av degen.
4.
Grädda kakorna i 200 grader ca 15 minuter.
5.
Låt längderna svalna något och skär dem sedan i ca två cm breda, sneda bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar