torsdag 6 juli 2017

Magiskt i MontoneVi har hunnit beta av en hel del småbyar runt huset vi bor. Vi bor i en liten by som heter Montelovesco och jag tror att den ligger på gränsen mellan Toscana och Umbrien. Kanske mer Umbrien än Toscana.Men vi har som sagt hunnit beta av en hel del småbyar/städer, både i Toscana och Umbrien. Pärlan var nog Montone, som vi besökte en kväll första helgen här.
Vi promenerade runt bland smala gränder och torg och fastnade för en restaurang vi läst om innan vi åkt hit. Tipico, hette den. Klicka HÄR för länk till restaurangens hemsida.
Restaurangen serverar lokala råvaror. Som olivoljan vi fick till apetitretaren. En sorts köttbulle. Minns inte vilket köttslag den innehöll, minns bara att lever var en av ingredienserna...  

I Italien äter man mycket. Eller kanske inte mycket, men man äter många olika rätter. Antipasti som är typ förrätt. Som till exempel det vi beställde in på den här restaurangen. En tallrik blandade lokala ostar och en carpaccio på nötkött. Tunnt tunnt skivat rått kött. Bägge rätterna var gudomliga.

Efter antipasti äter man en primo rätt. Vanligtvis pasta. Eller risotto. Här lyckades jag tydligen bara fånga två pastarätter på bild. Och för att orka efterrätt, som jag just nu glömt bort vad det heter på italienska, skippade vi secondorätten, som vanligtvis är kött, fisk eller fågel. Gräddiga pastarätter är mättande nog, så vi hade absolut inte fått ner nån kötträtt efter detta. 
Men de här slank ner. Återigen lyckades jag visst inte fånga alla fyra rätterna på bild... Tror jag missade att ta bild på en pannacotta. Men alltså efterrätten längst ut till höger. Himmelsk! Tänk er en traditionell paj på persika. Och så toppa den med creme brulee. Precis så! Två goda saker kombinerat. Var det maten som gjorde att jag skrev ordet magiskt i rubriken till det här inlägget? Nja, väldigt gott, men kanske inte magiskt. Det var snarare det här:
Omöjligt att fånga på en bild, jag visade ett filmklipp på instagram häromdagen. Klicka HÄR för att komma dit. Det var alldeles magiskt! Som att befinna sig i en italiensk film. Det förstärktes ytterligare av att musiken som spelades där framme var mäktig som filmmusik. 
Mäktig som äkta italiensk gelato ska vara, var den här glassen. 
Tappat räkningen på hur många gelatos de här två har ätit... 
Vi har haft många fina dagar - och kvällar - här i Italien, men den här kvällen var speciell. Magisk. Som i en italiensk film.Montone. Ska ni till Italien MÅSTE ni åka hit!
1 kommentar:

Nilla Tankebubblor sa...

Så kul att få se bilder från er Italien-resa! Vi har nämligen tankar på att bila till Umbrien nästa år, eventuellt.
Ha en fortsatt skön semester!