tisdag 18 april 2023

Påsk i Tyskland - med smågrisar av brons, brösttafsande män och mandelsmaksatt kaffe


Påskhelgen firade vi i Tyskland. Vi gjorde som när vi åkte till Bremen förra sommaren, vi utgick från hur långt vi ville åka och så googlade vi fram nåt lämpligt resmål. Den här gången hamnade vi i Wismar. 

Googlar man på Wismar kan man lära sig att det är en tysk hamnstad, belägen vid Östersjön och huvudort i distriktet Nordwestmecklenburg i Mecklenburg-Vorpommerna i nordöstra Tyskland. Antalet invånare ca 45.000. Wismar var medlem i det medeltida handelsförbundet Hansan och kallas än idag formellt för Hansestadt Wismar. Från 1648 till 1903 var Wismar i svensk ägo. 





Två nätter alldeles lagom för att upptäcka Wismar. Hade lite otur med vädret, förstod att våren kom till våra svenska hemtrakter precis när vi var iväg och hade typ 5-6 grader, lite molnigt och regn en av dagarna. Men vad gör väl det när man är ledig? Man får rätta aktiviteter efter väderlek, tänker jag.

Och det gjorde vi. 






Vi började med en promenad för att kolla in centrum. Vi kom dit på långfredagen och alla butiker var stängda.






En bronsstaty med miniatyr av Wismarbebyggelse.






Massor av fina fasader. 
Kolla den lilla figuren högst upp. Jättesöt.







Fast jag fascineras minst lika mycket av såna här, lite mer slitna fasader. 







Schweinsbrücke









Som så klart dekorerats av fyra söta små Schwein. Självklart kunde jag inte låta bli att klappa en av dem på magen. När jag kom hem läste jag att det tydligen ska ge lycka att klappa deras magar. Se där. Jag ser fram emot lite extra lycka nu efter vårt Wismarbesök. 








Påsk i Wismar







 Tittentasterstrasse heter gatan som låg hotellet på. En liten trång gata vid ett torg. Vi googlar väl lite kuriosa. Man kan översätta namnet till brösttafsargatan och det sägs härröra från att gatan är så smal att förbipasserande inte kan undvika att röra vid varandra - vilket många män utnyttjade. På 1500-talet då alltså. Tackålov. Inget brösttafsande när vi var där.






Himla käckt att många caféer hade sån här fin text skriven på sina fönsterrutor. 


Det här fönster hörde förresten till ett litet café som heter Café Glücklich. Café Lycklig. Med det namnet måste man så klart passa på att besöka cafét. 








Ett gulligt litet café. Med gigantiska bakverk och smarrig varm dryck. Mitt mandelsmaksatta kaffe gick inte av för hackor. Apropå hackor... självklart hade jag en kortlek i handväskan. Bästa bästa sysselsättningen, sitta på ett fik och spela Skitgubbe. Eller Finns i sjön som vi spelar på de här bilderna. 


Vi pausar lite där och så återkommer vi till Wismar en annan dag. Då kanske det handlar om gin som är döpt efter en hund, goda frukostar och fortsatt sällskapsspelande.



2 kommentarer:

Nilla Tankebubblor sa...

Blommor är nästan samma sak som lycka!
Fint att få se sig omkring i en ny stad.

Matilda sa...

Åh så fint med Wismar! Jag har varit där en gång för många år sedan men kände inte igen staden förrän du visade bilderna på grisarna :D Vill minnas att det låg ett litet museum där omkring. Ett litet märkligt historiskt museum där min tyska var lika obefintlig som deras engelska - men de visade mig en mumifierad hand (?) bakom ett skynke