söndag 6 januari 2019

Förkylning, tavelvägg, en massa gubbar och två stilfulla kvinnor

Med den här utsikten började jag det nya året. Dunderförkyld. I och för sig trevlig utsikt att ligga och kolla på tavelväggen vi fick upp tidigare i höstas. Som nästan är klar. Det finns en vit bild där det så klart ska in nåt annat så småningom. Men jag kollade nog mest på TVn där mitt bland tavlorna. Plöjde mig igenom den här något udda blandningen av TV-program och serier. Skyller på att jag var förkyld. En dokumentärserie på SVT om Ingemar Bergman. Ja vad säger man? Han må ha varit en stor filmskapare som satt svensk och skandinavisk film på världskartan, men... eh... jag summerar med ett ord. Obehagligt. Jag skulle kunna ta till betydligt starkare ord, men jag nöjer mig med obehaglig. 


Vill du titta själv, så hittar du den HÄRNär jag väl börjat plöja dokumentärer kan jag inte sluta. 


Känner ni igen den här hunken? Inte? Nej, det är inte Mikael Persbrandt! Kanske för att det var några år sen han såg ut så. Så här ser han ut idag. Sven-Bertil Taube. 


Vilken karl! Hållit stilen genom alla år. Snygg genom alla åldrar. Och vilken skådespelartalang! Kan inte ha varit helt lätt att gå i sin fars fotspår. En mycket sevärd dokumentär. 
Du hittar den HÄR om du är nyfiken.Inom kategorin dokumentärer om gamla gubbar äldre män, fortsatte jag med den här:

Den hittar du HÄR. Det är nåt visst med Tommy, kan inte riktigt sätta ord på det. En söt liten farbror. I snygga glasögon och snygg frisyr. hehe.Fortsatte på temat karlar som haft sina glansdagar för många många år sen, med en som tyvärr lämnade jordelivet redan på sjuttiotalet. Men som icke desto mindre är stor än idag. 
En dokumentärserie på svt som du hittar HÄR, Här har jag dock bara sett första avsnittet än så länge. Tillsammans med en storögd Loppa, som så klart hört talas om honom. Jag var i hennes ålder när han dog, så han levde långt före hennes tid. Men det var kul att googla bilder efteråt tillsammans med henne. Ska nog se sista avsnittet vid tillfälle. Men, undrar ni, såg jag bara dokumentärer om gamla gubbar?? Nej, jag uppvägde det med nånting helt annat. 
 Har ni sett det?


På Manhattan i New York, finns en av förmodligen världens bästa brudsalonger. Det finns mer än 250 specialister, som man kan få hjälp av för att göra brudens dag till något oförglömligt. I varje avsnitt kommer ett antal blivande brudar till butiken, för att, tillsammans med mamma, systrar, väninnor, ibland även blivande svärmor och/eller blivande maken, för att prova och välja ut brudklänning till det kommande bröllopet. Jamen, jag skrev ju i början att det var en märklig blandning program jag tittat på!Minns tyvärr inte vilken kanal jag hittade denna på. Googla! Tror den visas på olika kanaler.Mitt nästa sista tips är en film, som inte är en dokumentär, men som bygger på en verklig historia.(bildkälla)

 En långfilm med Nicole Kidman i rollen som prinsessan Grace of Monaco. Du hittar den HÄR om du missat den. Kläderna! Frisyrerna! Miljöerna! Porträttlikheten! Och så klart livsödena. Sevärd!Japp. Så kan det gå om man hostar sig igenom nätterna och inte kan sova och inte orkar göra nåt annat än slötitta på TV. Men jag har ett sista tips, om ni missade det igår. Ser ni årets version av

Kajsa Ernst! Vilken kvinna! Erkänner att jag haft dålig koll på vad hon figurerat i, men vilken kvinna! HÄR hittar du hennes avsnitt.Förresten, tillbaka till de första bilderna i det här inlägget. Tavelväggen. Tror jag får göra ett eget inlägg om hur det kom till. Före, under och efter.Först ska jag nog se färdigt Elvisdokumentären. Och snyta mig.Inga kommentarer: