lördag 18 januari 2014

Ny helgtradition - nattjästa bullar

Det verkar som vi fått en ny helgtradition i huset. Eller rättare sagt, jag har skapat en ny vana. Att på fredagskvällen röra ihop en deg som får jäsa i kylen över natten så vi kan äta nygräddade bullar till frukost på lördagsmorgonen. Har vi tur blir det över så vi kan äta de sista på söndagsmorgonen. Men de är så rackarns goda att de brukar gå åt redan på lördagsmorgonen. 

De blir så där krispigt smarriga som man vill att en frukostbulle ska vara.




Tror jag tipsat om dem förrut, men här kommer receptet igen. Min variant på originalreceptet.


10 bullar

4 dl kallt vatten
15 g jäst
9 dl rågsikt eller vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk honung

På kvällen:

1.
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan ner resten av ingredienserna. Täck bunken med plast och ställ in den i kylen över natten.

Minimal arbetsinsats! Perfekt! 

På morgonen:

2.
Skrapa ur degen på ett ordentligt mjölat bakbord. Dra ut degen till en lång rektangel, ca 10 cm bred och 40 cm lång. Vik sedan ihop den på längden.

3.
Pensla på lite vatten och strö på lite mjöl.

Eller gör som jag: blöt handen under rinnande kranvatten och klappa degen med de blöta händerna.

4.
Ställ in en plåt i ugnen och sätt den den på 275 grader. Låt degen vila medan ugnen blir varm, ca 20-30 min.

Min ugn går inte upp till 275 grader, men jag sätter ugnen på högsta värmen, det funkar kanon.


Här passar det alldeles perfekt att gå och duscha. Alternativt duka frukostbordet, om man inte som jag gör det också kvällen före.


5.
Dela degen i små bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på den heta plåten. 

6.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 min eller tills de fått fin färg. Ta ut och låt dem svalna på ett galler.



(Ehrmm... nog syns det att de är hembakta)

Man behöver inte göra bullarna trekantsformade, man kan dela degen i mindre fyrkantiga bitar eller rulla dem runda om man vill. 



Eftersom jag numera gör dessa bullar varje helg så brukar jag variera mig ibland genom att ibland göra på rågsikt och ibland på vetemjöl. De blir goda vilket som. 

Hrm... funderar på om jag ska göra en ny deg till söndagsfrukosten... 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Man skulle kunna tro vi hade ätit frukost ihop :-) /M

smile sa...

Japp. Eftersom receptet kommer från dig så är du med oss varje gång vi njuter av bullarna. Har du testat med vetemjöl? Om inte, gör det!

:-)