onsdag 4 december 2013

4 december!

(eget kollage med bilder från pinterest.com)

Pepparkakor! Visst kan man köpa pepparkakor billigt i matbutiken, men de smakar långt ifrån lika gott som hembakta. Fuskvarianten som jag kör med ibland (läs: oftast) är färdig pepparkaksdeg från matbutiken och så går det snabbt och lätt att baka kakor, utan att mecka med att göra degen. Fast i det här huset får man hålla koll på sin pepparkaksdeg. Det har hänt att någon blivit sugen och nallat lite på den när den ligger i kylskåpet i väntan på bakdags. För hur gott är inte pepparkaksdeg? Nästan godare än en färdiggräddad kaka.

(bild via pinterest.com)

Annars är skurna pepparkakor en hit. Här nedan är ett favoritrecept. När jag tänker efter så var det alldeles för länge sen jag bakade såna. De blir riktigt riktigt goda. Framför allt om man får dem riktigt tunna. Hemligheten med att få dem tunna är att skiva degen när den är kall och hård (efter att ha vilat i frysen).

Runes skurna pepparkakor

425 g smör
4 dl sirap
425 g socker
 - uppvärmes, får ej koka

Blanda:
4 msk kanel
2 msk ingefära
2 msk malen nejlika
1 1/2 msk bikarbonat
1250 g vetemjöl

Rör ihop allt. Rulla till stänger som får stå kallt över natten (gärna i frysen, ta då ut dem en timme i förväg så de går att skära).

Skär i skivor med vass kniv.

Grädda på bakplåtspapper i nedre delen av ugnen, 200-225 grader. 4-5 min.


(bild via pinterest.com)

Hemligheten att lyckas med såna här pepparkakor är att kavla ut degen direkt på bakplåtspapperet och försiktigt lyfta över hela bakplåtspapperet till plåten. Dvs att inte lyfta över pepparkakorna en och en från bakbordet till plåten. 

Pepparkaksbakning. Världens tålamodstest. Eller hur?


Inga kommentarer: