söndag 16 maj 2021

Dokumentärt från skolan

 




Har tidigare berättat här är jag är en sucker för dokumentärer. Nu har jag fastnat för en som är riktigt otäck. De utvalda barnen - en granskande dokumentärserie i tre delar inifrån en sluten Waldorfskola. Finns på Svt play. Du hittar den HÄR. ÄN så länge har det släppts två avsnitt. 



Vad är det som är otäckt? Och vad handlar egentligen dokumentären om?



Så här beskrivs den på svts hemsida: "Filmaren Jasper Lake har alltid känt sig priviligierad som slapp gå i en vanlig skola. Han kände sig utvald. Speciell. Men när Jasper i 40-årsålder börjar prata med sina gamla skolkamrater så tvingas han inse att hans positiva minnen kom på bekostnad av andra elevers trygghet. Hade skolan i hemlighet sorterat eleverna i rätt och fel sorts barn? Ju fler personer han träffar desto tydligare blir bilden av ett experiment med många offer. Undersökande serie om en Waldorfskola som många har sett på bild, men som få vågat berätta sanningen om". 



Jag har som sagt sett två av de tre avsnitten och jag tycker den är otäck. Mest otäckt är det nog att jag, som gick i en helt vanlig kommunal skola på sjuttiotalet, kan känna igen en del av de radikala tankarna och handlingar från Waldorfsskolan som porträtteras i serien, fast från min kommunala skola...



Undrar hur man kommer att se på nutidens skola, sen om 30 år eller så.




Inga kommentarer: