söndag 13 oktober 2019

Kladdkakebakelser och brunchmenytips





Igår hade vi släktkalas för 12-åringen. Som alltid när vi har kalas, står det brunch på agendan. Alla älskar brunch och jag älskar att planera och förbereda. Det blir i och för sig nästan alltid samma meny, men jag försöker klämma in något nytt varje gång. Som är gott och som ser festligt ut. Och som man orkar äta. 



Resultatet blev det ni ser på bilden. Små munsbitar/mumsbitar av tre olika sorters kladdkaka. Chokladkladdkaka, citronkladdkaka och en kladdkaka med blåbär och vit choklad. Superenkelt att göra och går att förbereda i god tid. Du kan baka och frysa in och ta fram dagen före och skära i bitar och så dekorerar du samma morgon du ska servera. Funkar även att göra helt klart dagen före om du inte hinner på själva dagen. 



Den här gången blev det en variant på en beprövad brunchefterrätt/tårt-alternativ. Ingen orkar tårta efter en brunch, men något måste man ju ha att sätta tårtljusen i! Och sjunga till. Så man får fira födelsedagsbarnet. Och just den här gången var det hon som ääääääälskar chokladkladdkaka, så då får man hitta på nåt där chokladkladdkaka ingår. 



Här kommer recepten. 






100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker


Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 175 grader.


2.

Smör och bröa en form med avtagbar botten.


3.

Smät smöret i en kastrull.


4.

Lyft kastrullen från plattan och rör ner socker och ägg, blanda väl.


5.

Rör ner de övriga ingredienserna, så att allt blir väl blandat. 


6.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Kakan blir låg med ganska hård yta och lite kladdig i mitten. 


Låt svalna och dela i bitar när den kallnat rejält (blir snyggare och skarpare kanter om du haft kakan i kylen innan du delar den).





100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
saft och skal av 1 citron
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver


Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 175 grader.


2.

Smörj och bröa en form med avtagbar botten. 


3.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ägg och socker väl. Blanda i citronskal och citronsaft och det smälta smöret.


4.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner i socker- och smörblandningen. Häll allt i formen och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.





2 ägg
100 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält vit choklad
2 dl blåbär


Gör så här:


1.

Sätt ugnen på 175 grader.


2.


Smält smöret och smält därefter den vita chokladen i smöret på svag värme.


3.

Vispa socker och ägg för sig och blanda därefter ner resten (förutom blåbären) av ingredienserna. Rör försiktig ner hälften av blåbären och häll ner smeten i en smörad springform. Häll över resten av blåbären och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.



Dekorera med en klick vispad grädde och släpp sen kreativiteten lös och dekorera. Jag valde blåbär till blåbärskakan, jordgubbar till citronkakan (hallon hade kanske passat ännu bättre) och ett tunt chokladlöv till chokladkakan. 



Nyfikna på brunchbuffén? Alla färgglada ord är klickbara länkar till recept.






Bröd, bullar, chark, ost, croissanter och de allra sötaste små minidonutsen. Kaffe, juice, chokladmjölk och bubbel.






Kallrökt lax, skagenröra, sparris och tomatsallad. Till höger i bild skymtar pulled pancakes och utanför bild äggröra, bacon och vita bönor i tomatsås. 



Och himmel vilken god frukost det blir dagen efter ett brunchkalas... 



Inga kommentarer: