måndag 25 mars 2019

Våffeldagen - recept, tips och folkbildning






Ni har väl inte missat att det är våffeldagen idag väl? Här blir det våfflor ikväll. Och jag kommer att servera varianter på toppings. En matigare variant med lax och pesto alternativt gräddfil, rom och hackad rödlök. Och så naturligtvis den bästa efterrättstoppingen när det gäller våfflor; vispad grädde och hjortronsylt! Eller glass och jordgubbssylt för de som så föredrar. 



Recept på våffelsmet? Jag delar med mig att två favoriter, ett som är nyttigt för kroppen HÄR och ett som är nyttigt för själen HÄR. (Klicka på våffelfärgad text).



Och så lite folkbildning på det. Vad är det egentligen för dag idag och varför äter man våfflor just idag? Vi kollar vad Wikipedia säger:







"Jungfru Marie bebådelsedag firas den 25 mars i katolska kyrkan och de ortodoxa kyrkorna, med vissa undantag när påsken inträffar. I svenska kyrkan firas dagen på den söndag som infaller 22-28 mars. Förr kallades den 25 mars, som då var en helgdag, för Vårfrudagen efter titeln Vår Fru för Jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till Våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till närliggande söndag."



Tadaaa!! Så fick du både lite recept, tips och folkbildning på en måndag.



Inga kommentarer: