lördag 16 april 2016

Mumsiga Moule au frites
Alltså hur gott är inte det här? Fattar inte varför jag inte gör det oftare, för det är ju så gott. Och faktiskt inte alls svårt att göra. 

Igår lagade jag och vi njöt, maken, sonen och jag. Loppan var hemma hos en kompis och de skulle visst äta MacDonaldsmat. Men vi andra njöt. Och fick Frankrikevibbar och drömde oss bort till favoritrestaurangen i Sanary sur Mer, där vi ätit Moule au frites många gånger. Men som sagt, igår gick det lika bra hemma i vårt eget kök.

Här är receptet: 

Moule au frites

4 port.

2 kg musslor
50 g smör
1 dl finhackad schalottenlök (1 dl motsvarar ca 6 st)
3 finhackade vitlöksklyftor
1/2 l torrt vitt vin
1 kryddbukett * (morotsbit, timjan- och persiljekvistar, lagerblad)
2 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja (gärna slätbladig)
nymalen vitpeppar
salt
tjocka pommes frites (eller baguette) till servering

Gör så här

1.
Borsta musslorna och ta bort skägget. Skölj väl i flera vatten och låt musslorna rinna av. Öppna musslor som inte stänger sig när du knackar dem lätt mot diskbänken ska du kasta.

2.
Smält smöret i en gryta stor nog att rymma alla musslor. Tillsätt den hackade schalottenlöken och vitlöken och låt puttra under omrörning någon minut.

3.
Häll i vinet och lägg i kryddbuketten, peppra och låt koka upp. Koka i 2 minuter och lägg sedan ner musslorna. Låt koka kraftigt i ca 5 minuter under lock.

4.
Ta upp musslorna så fort de öppnar sig. Håll dem varma i en stor uppvärmd skål med lock över. Kasta exemplar som inte öppnar sig.

5.
Häll ner vispgrädden och koka ihop spadet till cirka hälften, lägg ner musslorna igen och strö över den hackade persiljan. Smaka av med salt.

6.
Blanda om under en halv minut så att musslorna hinner bli rykande heta igen. Plocka bort kryddbuketten.

7.
Fördela musslor och spad i sopptallrikar. Servera genast med frasiga baguetter.
* Kryddbukett kallas för bouquet garni på franska och består av en morotsbit, ett par timjan- och persiljekvistar samt 1-2 lagerblad som är ihopbundna med bomullssnöre.

Inga kommentarer: