söndag 19 september 2010

Tagen av stundens allvar

För ett par timmar sedan var vi på röstlokalen och gjorde våra val. Barnen var med. Åttaåringen fascinerad och ville veta allt. De har pratat mycket i skolan om val och demokrati.

Den blivande treåringen var minst lika fascinerad. Stolt tog hon emot valsedlar av funktionärerna utanför vallokalen. Hon stod bredvid mig och höll krampaktigt i sina valsedlar under tiden jag stoppade mina i kuverten. Sen gick hon i rask och bestämd takt bredvid mig bort till bordet där man visade sitt röstkort och lämnade kuverten.

Precis före utgången stannade hon till, tog en av valsedlarna* hon hållit i och kastade i papperskorgen. Resterande höll hon hårt i hela vägen hem. Samtidigt som hon såg väldigt sammanbiten ut. Som om hon funderade på om hon valt rätt.

Ja, visst är det ett historiskt val idag. Antingen får vi vår första kvinnliga statsminister eller så blir det första gången en borgerlig regering sitter två valperioder i sträck. Historiskt, vilket som. Dottern kände kanske av allvaret. I vilket fall som helst, så var det underhållande att observera henne. Lite historiskt för oss. Förra gången vi var på vallokal var hon inte ens född.

(*Hann tyvärr inte observera vilken partisedel hon kastade)

Inga kommentarer: