onsdag 2 augusti 2023

Dystopiskt sommarprat

Har för ovanlighetens skull nog inte tipsat om något Sommarpratprogram än i år. Det betyder inte att jag inte lyssnat, för det har jag, jag har lyssnat på samtliga. Men det har inte varit något program som har stuckit ut tillräckligt mycket för att det ska vara värt att nämnas. Det finns några avsnitt i år som i och för sig stuckit ut negativt, dvs jag har inte orkat lyssna färdigt. Men, som sagt, något riktigt riktigt bra avsnitt kan jag inte minnas att jag lyssnat på hittills i år. 

Tills jag lyssnade på Max TegmarkSom AI-forskare pratade han om riskerna och möjligheterna med den snabba tekniska utvecklingen inom AI. Jag har lyssnat på hela avsnittet och jag har inte riktigt smällt innehållet och budskapet än. Han ser AI som ett existentiellt hot och nämnde bl a att han, som 56-åring, tror att när det är dags för honom att dö, kommer även resten av mänskligheten att dö ut. Ehh... Lite svårt att ta till sig. Men så pratar han en massa om AI och forskning och risker och möjligheter och det är inte utan att man blir lite... snurrig? Förskräckt? Jag vet inte riktigt, jag vill vara källkritisk, men det är svårt. Han har en väldigt behaglig radioröst, som gör att man tror på, eller gärna vill tro på, allt han säger. Bara det gör det ännu läskigare.






Jag ska nog ta det med en liten nypa salt, samtidigt som jag tycker det är lite skrämmande och trovärdigt. Lyssna själv, vet ja! Och berätta gärna i kommentarsfältet vad du tycker. 


Inga kommentarer: