söndag 31 juli 2016

Den spanska maten


En av många anledningar till att vi valde att fira semester i just Spanien i år, var faktiskt maten. Eller rättare sagt, vi valde inte Spanien för just maten, men vi såg verkligen fram emot maten. Tapas, hur gott är inte det liksom. Maken och jag hade varit i Barcelona för några år sen och hade fantastiska matminnen. Och jag hade fantastiska matminnen från tjänsteresor i Madrid. Så förväntningarna för höga.


Hur gick det då? Fick vi några kulinariska upplevelser, undrar ni. 


Ja första måltiden lovade gott. 


De där musslorna var himmelska. H i m m e l s k a. 


Förresten, lade ni märke till ölen på musselbilden? Framgår inte riktigt på bilden kanske, men det såg ganska kul ut när de kom in på bordet. Vi beställde en stor öl och en liten öl. Men jag tror att vi fick en stor öl och en miniöl. Har aldrig sett ett så litet ölglas.


Men alldeles perfekt för mig. 


Och musslorna? Jo de var som sagt himmelska. Så goda att vi gick dit igen nån kväll senare i veckan bara för att äta såna igen. 


Och som om inte det räckte, så var efterrättarna vi beställde in också extremt goda. Creme catalan, Minestrone glass, vanlig glass och så min absoluta favorit Barcelona Cheesecake. To die for. 


Och eftersom musslorna faktiskt klassades som förrätt och vi enbart åt det, tyckte vi det var helt ok att njuta av efterrätt...  

'
I värmen behöver man vätska.


Hotellet hade en bar, men urvalet av drinkar var minimalt, men en Gin och Tonic gick att få.


Poolområde hade också en bar. Och en kall Sangria i skuggan vid poolen en eftermiddag var inte alls dumt. 


Där vi bara några timmar tidigare hade njutit av den här lunchen. 


En kall apelsinjuice är inte alls dumt det heller. Poolside.


Men apropå apelsinjuice...


Kolla det här kvittot. Naranja är apelsinjuice och Cerveza är öl. Två glas apelsinjuice nästan dubbelt så dyrt som två glas öl...!


Intressant kvitto av en annan anledning också. Vad åt vi till apelsinjuicen och ölen?


Torta de pan aceite.


Brödskivor. Med olivolja on the side. 


Historien bakom, våra förväntningar på att äta gott och äta tapas infriades tyvärr inte. Vi kanske inte rörde oss i rätt kvarter, men det var extremt svårt att hitta nåt som tilltalade oss alla. Eller rättare sagt, tilltalade familjens något kräsna åttaåring... Just här hade vi slagit oss ner på en uteservering i hopp om att hitta nåt gott och medan vi småknaprade på complimentary olives som restaurangen bjöd på, kollade vi förgäves igenom menyn. Hittade absolut ingenting. Men eftersom vi redan börjat äta oliverna kunde vi ju inte bara resa oss och gå. Så vi beställde nåt att dricka och för att inte kidsen skulle svälta ihjäl, lite bröd. 


Men ser ni assietten? Så himla fin! Jag satt länge och funderade på hur/om jag skulle låta några såna slinka ner i min handväska... En kväll gick vi tillbaka till den här musselrestaurangen bara för att testa några nya efterrätter. Servitören frågade både en och två gånger om vi verkligen bara skulle ha dessert, och det ville vi. Gott, men inte lika gott som den där Barcelona cheesecaken... 


Barnen älskar glass, men jag brukar avstå. Men eftersom jag älskar cheesecake kunde jag inte låta bli att testa den här glassen. Chocolate Blance Cheesecake. Cheesecakeglass? Nej, jag föredrar Cheesecakecheesecake.


En eftermiddag på stan slog vi oss ner vid en uteservering i hopp om att hitta nåt som tilltalade unga fröken. Nachos, det skulle hon väl kunna äta? Tänkte vi och fick in en laddning nachoschips översållade med stark paprikakrydda och tomatsås. 


Här är förresten en annan lunchvariant vid poolen. Ser gott ut, eller hur? Kycklingfilé, sallad och pommes. Om nachosen på förra bilden hade en massa krydda, så hade tyvärr kycklingen ingen krydda alls... 


Förresten, tillbaka till den snygga assietten på restaurangen med bröd, öl och dyr apelsinjuice. Den som jag blev så förtjust i att jag funderade på att smuggla hem den. På restaurangen där vi åt supergoda musslor och smarriga efterrätter hade de också kanonfina assietter som jag kastade lystna blickar på. Och kolla glassförpackningen! Som en liten vinkylare. Jättesöt. 


Och kolla in de fina mönstrade smörpapperen som barnen fick när de åt hamburgare på en restaurang där maken och jag gjorde ett tappert försök att njuta av de tapas vi beställt in, pilgrimsmusslor och friterad fisk. Ni börjar förstå vid det här laget att jag var mer imponerad av porslin och dukning än mat, eller hur? Barnen var imponerade av glassen dock.


Och kakorna på frukostbuffén.


Det var nog fler än vi som uppskattade dem...


Och jag fortsatte att fascineras av dukning och detaljer. Som att vi på en restaurang fick brödet serverat i en brun papperspåse. Istället för på en piffig assiett. 


Och vattenflaskorna var supersnygga. Som den här blå. Var tvungen att köpa några små i plast med hem på flyget, baraföratt.


Den här vattenflaskan var också snygg. Påminner lite om en vodkaflaska, tycker jag. Snygga parasoller fanns det gott om. Så hur summerar vi då matupplevelserna i Barcelona? 
Ja det var inte som vi hade hoppats. Och inte som maken och jag upplevt det när vi tidigare varit i Barcelona. Men det gick absolut ingen nöd på oss. Och inte på barnen heller, om nu någon var bekymrad över det. Det fanns ju glass. 


Och smoothies. 


Och MacDonalds!Inga kommentarer: