fredag 3 september 2021

Som om tiden stĂ„tt still đŸŽ”


Gissar att ingen missat att Abba har slĂ€ppt ny musik efter 40 Ă„rs tystnad. Eller tystnad kan man kanske inte sĂ€ga, för deras musik har ju spelats under Ă„ren. Och fĂ„ngat nya generationer. Som har andra relationer till musiken Ă€n de som var trogna Abba-fans nĂ€r det begav sig. 


Som min lilla Loppa. Som kan alla AbbalĂ„tar. Och som gĂ€rna lyssnar pĂ„ dem. Men inte nĂ€r Abba sjunger dem! Hon föredrar att höra Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan SkarsgĂ„rd sjunga dem! Eller kanske inte, snarare Amanda Seyfried och Lily James. 




Hennes absoluta favoritfilm sen hon var fyra Är gammal och som hon sett sÀkert 100 gÄnger Àr nÀmligen Mama Mia


Jag, som ju var i hennes Älder, och lite yngre, dÄ nÀr det begav sig har en annan relation till Abba. Jag var aldrig nÄn Abbafantast och jag vill minnas att det var lite skÀmmigt att erkÀnna att man gillade Abba om man nu gjorde det. Men Àven om jag inte var en Abbafan, sÄ har jag massor av minnen av att jag och min bÀstis mimade till dem. Vi upptrÀdde pÄ Klassens timme pÄ fredagar, ja faktiskt, varje fredag, ingen annan ville, eller fick? för vi var snabba att anmÀla att vi ville upptrÀda. Och det var mÄnga mÄnga fredagar som vi mimade till just Abba.


I mĂ„nga Ă„r var jag glad att det inte finns bildbevis, men nu med sĂ„ mĂ„nga Ă„r bakom det, skulle jag tycka att det var jĂ€ttekul att ha bildbevis. Som dĂ„ nĂ€r vi hade likadana bruna (!) plyschoveraller (!) som vi virkade vita band av luftmaskor och som vi sen sydde fast som revĂ€rer pĂ„ byxorna! Och sĂ„ mimade vi. Till AbbalĂ„ten When I kissed the teacher. Jag som mörkhĂ„rig tyckte inte alls om att jag fick vara Anni-Frid, jag ville ju vara Agneta! Och min bĂ€stis tyckte inte alls om att jag tyckte att hon skulle lĂ„tsaspussa vĂ„r manliga lĂ€rare nĂ€r vi upptrĂ€dde i klassrummet! DĂ„ förstod jag inte alls varför hon blev arg, det var ju en klockren idĂ©! Tyckte jag.  Nu förstĂ„r jag henne... FörlĂ„t H, om du mot förmodan lĂ€ser hĂ€r. Men jag minns inte att hon gjorde det, sĂ„ jag fick nog aldrig min vilja igenom. 


Har ni lyssnat pĂ„ de tvĂ„ lĂ„tar som de slĂ€ppt nu? Den HÄR och den HÄR

Jisses, som att tiden stÄtt still! Det lÄter verkligen som tvÄ lÄtar som skulle kunnat vara med i Mama Mia-filmerna...



Inga kommentarer: