måndag 31 augusti 2015

Att göra ett nytt försök i trädgården

 
Det var inte bara utemöblerna som fick sig en omgång svart färg i lördags. Även pergolastolparna. Ja egentligen behöver hela pergolan en omgång, eller två, svart färg, men lusten och tiden fanns inte i helgen, så vi fuskade. Vi började med stolparna. Resten tar vi till våren. Eller nu i höst om vädret, tiden  och lusten tillåter.
  
Men anledningen till att vi gav oss på stolparna just nu var det här:
 

 
 
Vi hade köpt nya plantor som ska få klättra över pergolan. Tänkte att om vi planterar dem nu så hinner de rota sig och kanske växer som sjutton till våren. Men vi förväntar oss inga mirakel, därav nöjer vi oss med att måla stolparna för tillfället.
 
Vad är det nu vi planterat då?
Ja inte är det Bokharabinda, som vi tidigare i somras grävde upp längs planket, för att de växte alldeles för aggressivt. Och inte är det indisk skogsclematis som vi grävde upp i fjol när den precis vuxit sig alldeles perfekt över pergolan. Nej den fick inte vara kvar eftersom den drällde något så kopiöst med vitt fluff (???) i slutet av sommaren. Hela trädgården såg ut att vara full av vita fluffbollar, typ dammtussar modell större. Det räcker mer än väl att vi har dammtussar inomhus... så de fick gå hädan.
 
 
 
 
Nu ger vi oss på att odla klättervildvin istället. Och hoppas att den växer lagom aggressivt och inte dräller med fluff eller så. Jag är väääääldigt nyfiken på höstfärgen dock. Det kan tänkas att jag tycker den blir för intensiv. 
 
 
 
 
Men men, nu är den planterad och vi testar.
 

 
 
Två stolpar har fått varsin planta.
 

 
 
Och vi ser fram emot lummig sommar under pergolan. Om några år...
 
 

Inga kommentarer: