onsdag 25 juni 2008

Kladdkaksbuffé


Idag har vi firat födelsdagskalas, så det bjöds på grillat och extra smarrig efterrätt. Vi är väldigt glada för buffé i familjen, så idag blev det kladdkaksbuffé! Citron-, vanilj- och chokladkladdkaka gjorde succé. Chokladen har länge varit en given favorit, men jag vete sjutton om inte citronen slog den. Här är recepten i alla fall! Citronkakan har jag skrivit om tidigare, så den hittar du i länken ovan.

VANILJKLADDKAKA

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Rör i vaniljsocker och ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Grädda kakan längst ner i ugnen i 200 grader i 18-20 minuter. Den får inte gräddas för länge, kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kallna. Sikta över florsocker vid serveringstillfället och servera med (färska bär och) lättvispad grädde.

CHOKLADKLADDKAKA

200 g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smörj en tvålitersform med löstagbar botten. Sätt ugnen på 225 grader. Smält blockchoklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver noga. Rör försiktigt ner den något avsvalnade chokladsmeten i ägg- och sockerblandningen. Vänd försiktigt ner mjölet så att smeten blir slät. Häll smeten i formen och grädda i 12-15 minuter. Kakan ska inte ha stannat helt. Servera med grädde eller glass.


(Bild lånad av Cosas)

Inga kommentarer: