onsdag 31 juli 2013

Hopplöst i trädgården

Antal gånger barnen hoppat i studsmattan hittills denna sommar kan lätt räknas på ena handens fingrar. Eftersom maken och jag är grymt trötta på den då den fyller upp halva trädgården nätet börjat bli lite trasigt så åkte den ut idag. Halleluja, säger jag. Plötsligt blev trädgården så mycket större.

Nu går jag och funderar på vad barnen kommer säga när de kommer hem från mormor senare idag njuter och har vilda idéer på vad som skulle kunna ersätta studsmattan...


tisdag 30 juli 2013

Magnus anno 86

(via sr.se)

Här kommer ett sent radiotips. På sr.se hittar man inte bara årets sommarpratare, utan även ett urval gamla program ur radioarkivet. Magnus Ugglas sommarprat från 1986 måste lyssnas på! Inte bara för att lyssna på Magnus anekdoter från ungdomen utan för musiken. Ojojoj, om jag skulle sommarprata skulle jag kunna norpa hans låtlista rakt av.

Här hittar du programmet.


Natti natti

(via pinterest.com)

Man har ju hört talas om barn som somnar innan de knappt hunnit lägg huvudet på kudden. Det har nog aldrig hänt med barnen i den här familjen kan jag säga. Aldrig. Bägge barnen har samma ovana. Lägger vi dem tidigt, somnar de sent. Lägger vi dem sent, somnar de ännu senare. 

Suck. 

Storebror somnar numera själv utan att nån nattar eller ligger bredvid. Men lillasyster. Hon. somnar. inte. Man ska läsa bok och ligga kvar. Tills hon pratat färdigt och snurrat tusen varv i sängen somnat. Många sommarkvällar har gått åt till att ligga bredvid varm och trött dotter som inte kunnat somna. Och när hon väl somnat är man själv antingen så trött att man kan natta sig själv på direkten, eller så får man landa en stund i tv-soffan innan man däckar. Att bege sig ut i sommarkvällen i trädgården är oftast ogjort, för det där magiska med sommarkvällen har försvunnit. 

Nåja. Det är ju övergående. Och man kommer sakna det. När de hux flux vuxit sig stora. 

Igår läste jag bok för henne och sen fick hon natta sig själv. I morse vid frukosten berättade hon att hon läst bok för nallen och sagt gonatt till nallen och låtsats att nallen var mamma. *ajmittmammahjärta* 

Nu sover hon. Efter att förmodligen läst bok och sagt gonatt till nallen igen. Efter att pappa läst bok för henne. 

Det finns hopp. *hållertummarna*


Man kan ju inte bara äta grillat...



Vill man ha garanterat jubel från barnen ska man servera det här. Och faktiskt, det var extra gott idag, som avbrott till all grillmat man stoppar i sig på sommaren. Dessutom var valet lätt idag, eftersom väderleken inte tillät nån grillning. 




Färsk koriander på tacosen vill inte barnen ha, men det äter gärna vi vuxna. Supersmarrigt.





A walk in the park



En dag med omväxlande sol, regn och åska. Och ständigt denna värme, som vi börjar vänja oss vid. Men regn och åska gjorde att ett strandbesök var uteslutet. Det fick bli en promenad i vår favoritpark. Vi hittade lite nya stigar i den idag. Och jag glömde kameran hemma, så det blev inte många foton. Här är några tagna med mobilen innan batteriet tog slut. Tänk vad man vant sig vid att ha en kamera i sin hand vart man än går... 




Den här lilla familjen var underhållande att titta på.

  


Mamman och tio ungar ute på promenad. En var eftersläntare och några var nyfikna. Och skulle dra iväg på eget håll. Precis som människobarn. 




Och apropå människobarn så var de här två människobarnen på värsta spexarhumöret.

En utflykt behöver inte vara mer avancerad än så här. I en närliggande park.



måndag 29 juli 2013

Barnrum

(via pinterest.com)

Barnrum alltså. Jisses så stökigt det kan bli på dem. Hur många bra förvaringsmöjligheter man än skaffar så blir det stökigt. Och rörigt. Framför allt så här i sommarlovstid när barnen är lediga. Konstigt egentligen, för de är ju mer utomhus än inomhus...

Här är lite inspirerande - välstädade - barnrum från pinterest.com. Jag tittar och njuter. Och tar ett djupt andetag när jag går in i barnrummen i vårt hus.










Brädgunga DIY

(bild via pinterest.com)

Om vi haft en lämplig plats i trädgården skulle vi kunna gjort en sån här gunga av en av sonens avlagda skateboardbrädor. Käckt.


Pärlpyssel

I omgångar "pärlas" det rejält här hemma. Dvs barnen, eller numera mest dottern, gör pärlplattor. Nån som har bra tips på vad man ska göra med alla dessa pärlplattor, förresten..?

Nåja. Häromdagen pärlade även jag. Fast jag gjorde inga pärlplattor. Jag tillverkade det här:




Här kommer en beskrivning hur jag gjorde.




Lägg vanliga pärlplatteplattor med hålet upp på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Inte för tätt, för de sväller lite i värmen. 




Sätt ugnen på 200 grader.




Efter 5 minuter ser pärlorna ut så här!




Låt dem svalna.




Före och efter. 

Ser nästan ut som minismå skivade svarta oliver.




När pärlorna har svalnat är det bara att trä dem på lämpligt band. Jag valde elastiskt gummiband från Panduro. 




När man väl bakat färdigt pärlorna i ugnen är det hur smidigt som helst att trä dem på tråden, eftersom hålen är stora.




Tadaaa! 


Kanske jag ska sätta barnen på att göra såna här istället för pärlplattor..? För halsband vet jag åtminstone vad man använder dem till. 


söndag 28 juli 2013

En eftermiddag på stranden

Inte sjutton trodde vi att det skulle bli nåt strandbesök idag när dagen började med värsta åskknallarna och några omgångar regn. Varmt var det redan på morgonen och varmare blev det under dagen. När åskan och regnet kändes avslutat och avlägset tog vi med en kompis till sonen och lastade in oss i bilen och körde till stranden.

Det var fler än vi som fått samma tanke, kan jag säga, för även om klockan var mycket var det många bilar på parkeringen och mycket folk på stranden. Och i vattnet. Jag fick anstränga mig för att få till några foton där folkmängden inte syns.









Gissa hur många gånger vi fick säga till den här lilla badloppan att det var dags att stiga upp ur vattnet och åka hem? Hon ääääälskar att vara i vattnet. 





Vilken dag. Vilken sommar.


And this is the result...










Fast kanske inte riktigt i den ordningen.


Värme, åska och regn


(via pinterest.com)

Idag ska det visst bli riktigt riktigt varmt. Hade planerat tillbringa dagen i vattnet på stranden men kombinationen värme, åska och regn är inte riktigt lyckad för ett strandbesök. Vi får hitta på nåt annat för dagen. Kanske beta av den där "detgörvienregnigdag"-listan... Eller också struntar vi i den och gör ingenting mer än käkar lördagsgodiset som vi missade igår. Vem håller reda på veckodagar på sommaren, liksom?

Eller vänta, jag kan ju lyssna på Svensktoppen i realtid!




lördag 27 juli 2013

Hollywood nästa?

Eller kanske ska jag kalla inlägget Behind the scenes. Igår fick jag en liten inblick i hur det går till just behind the scenes. Jag var nämligen med om en filminspelning. Inte bara som åskådare utan som statist. Jisses. Jag fick förresten dessutom en inblick hur det går till i en rättssal, eftersom scenen som skulle spelas in utspelades i en rättssal.




Filmteamet kom med bilar fulla av utrustning. 






Här höll vi till. Och så här såg det ut innan all utrustning fyllde rummet.






En liten del av utrustningen.




Och så riggades kameror. Och jag hörde en massa ord som man bara sett och hört på TV. Dolly, c-film, klappa, kamera, tagning! för att nämna några. Nej, det är bara i Hollywood man säger action! 

Apropå Hollywood så var det mer än jag som där i rättssalen fick lite tourettesvarning och fick lust att ropa Objection, your honour! I object! Overruled! How do you plead? och sånt. Men jag ombads att vara tyst. Knäpptyst. Och komma ihåg var jag hade händerna mellan varje omtagning. Och att inte dricka rekvisitavattnet som stod framför mig på bordet. Puh, det är tufft att vara skådespelare statist. Mycket att hålla reda på. 



Men innan kamerorna gick igång var det sminkning. Av både skådespelare och statister. Sminkbordet var inte mer glamoröst än så här. Och min sminkning bestod bara av puder. Min vanliga hemmasminkning dög visst bra. Förutom då att jag behövde puder för att dämpa rodnad solbränna och svettglans. But I tell ya, man kan lätt bli beroende av att bli sminkad. Om än så bara att bli lite pudrad...




Scenkläder.





Och ja, det är precis som man föreställer sig nyhetsuppläsarna på TV! Viktigt vad man har på överkroppen eftersom det är det som syns, men under bordet gör det inget vad man har på sig eftersom det är utanför bild. 

Fast mina knän (?!) kom visst i bild så jag fick vara klädd både upp och ner och byta shorts och gympaskor mot mörka byxor och riktiga skor. Skorna var kanske onödigt att byta, men man vill ju gå in i sin roll. Hrm...






Vad lärde jag mig av inspelningen? Jo att man måste ha tålamod. För det är mycket väntetid. Och många omtagningar. 





Utanför fönstren var det strålande sol och varmt som sjutton. Lite varmt var det inne i tingsrättssalen också, så det där pudret var nog inte onödigt.




Lite käckt var det allt med klappandet som föregick ordet Action! Nej visst nej, det var visst bara i min fantasi. Klappandet föregick ordet Tagning! Men det var käckt det med.

Nyfiken på om Brad Pit eller George Clooney eller nån annan känd är med i filmen? Kolla här  

Men jag då? Vilken roll fick jag som statist? Hrm... försvarsadvokat. Jomenvisst. Undrar hur de tänkte där. 




Tycker jag ser mer ut som en nyhetsuppläsare. 

Men jag passar nog inte som försvarsadvokat. För jag ömmade visst så för min klient att jag fick höra att försvarsadvokatrollen bara är ett jobb, så jag ombads lämna alla känslor utanför. För det kan väl aldrig vara så att jag rycktes med och spelade över lite...? 

Ja jisses. All respekt till skådespelare, statister och filmfolk.